LIppai Roland

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is.


Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig a tévhiteteket érdemes a lehető leggyorsabban eloszlani, mielőtt valós problémákat okoznának. Ugyanis a tévhitekkel többek között az a gond, hogy erős befolyással lehetnek a gondolataidra, az érzéseidre, a döntéseidre és a tetteidre. Ezek pedig akár az egész életedet meghatározhatják.

A leggyakoribb tévhitek a coachingról

De hát egyikünk sem születik a bölcsek kövével, legalábbis nekem nem sikerült. Ezért ebben a rövid posztban összefoglaltam a coachinggal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket és persze cáfolom is őket. Ha pedig szeretnél többet tudni magáról a coachingról, akkor ezt a posztot olvasd el.

A coach pszichológus?

Nem. A pszichológus pszichoterápia keretein terápiás módszerekkel, tanácsadással segíti a lelki nehézségekkel és mentális problémákkal küzdő kliensét.

A coach pszichiáter?

Nem. A pszichiáter orvosként a mentális zavarok és -betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik, gyógyszeres terápiával és pszichoterápiás beavatkozásokkal segíti a betegeit.

A coaching azonos a tanácsadással?

Nem. A tanácsadó „tanácsokkal” látja el az ügyfeleit, bizonyos szempontból megmondja a „tutit”, míg egy coach többek között kérdésekkel és a kliensei belső erőforrásainak mozgósításával támogatja fejlődést.

A coach és a mentor egy kutya?

Nem. A mentor gyakran több (szakmai) tapasztalattal bír azokon a területeken, ahol a klienseiknek támogatásra van szükségük. Viszont a coach nem feltétlenül rendelkezik jártassággal a coachee, vagyis a kliens területein, ő a coaching eszközeivel dolgozik az ügyfele belső erőforrásait mozgósítva.

A coach mindent is tud és megold minden problémát?

Ez a tudományos fantasztikum kategóriája lenne. A coach a coachee erőforrásai és a benne lévő potenciálra alapozva ad támogatást, de nem vállalja magára a felelősséget a problémák megoldásáért.

A coaching öt perc alatt megoldja a problémát?

Sokféle problémát meg lehet oldani öt perc alatt, de például egy időmenedzsment-probléma vagy motivációs elakadás, az új célok elérése egy hosszabb folyamat. A coaching időt, elkötelezettséget és kitartást igényel a kliens és a coach részéről is. Bele kell tenni a munkát.

A coaching csak akkor hasznos, ha baj van?

A coaching mindenki számára hasznos lehet attól függetlenül, hogy aktuálisan vannak-e problémái, kihívásai. Például az sikeres emberekre is jellemző – legyenek vezetők, munkavállalók vagy vállalkozók –, hogy akkor is igénybe veszik egy coach támogatását a céljaik eléréshez, a személyes fejlődésük érdekében, ha éppen jól megy a szekér.

A coach élete tökéletes?

Nem. A coach is ember, lehetnek személyes kihívásai és problémái, amiket adott esetben coach vagy más segítő szakember támogatásával igyekszik megoldani.

Összefoglalva

Számos segítő szakma létezik, ám egyáltalán nem mindegy, hogy az adott problémád megoldásában melyik szakember segítségét veszed igénybe. A tudatosság fontos elemét jeleni a tévhitekkel való leszámolás is. Remélem, a helyükre kerültek a kirakós darabjai. Ha további kérdéseid vannak, keress meg.

(Fotó: Nick Fewings/Unsplash)

Tetszett, amit olvastál? Akkor iratkozz föl az ingyenes #lifedriving hírlevélre és értesül elsőként a posztokról és más hasznos tartalmakról!

Oszd meg a posztot az ismerőseiddel!
Facebook
Linkedin
EMAIL

Lippai Roland

Voltam vasgyári munkás, árufeltöltő és futár, az elmúlt közel két évtizedet pedig bő tízévnyi vezetői tapasztalatot is szerezve a média világában töltöttem. A coach végzettségeim mellett szociológia diplomával és felsőfokú kommunikációs szakképesítéssel is rendelkezem. Abban hiszek, hogy az egészséges törekvés az élet minden területén meghozza az eredményét. Családos emberként is az egyensúly megtartására törekszem; ultrafutóként aktívan sportolok, és egy koncertező zenekarban gitározom.
További cikkek
8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig

A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted