LIppai Roland

Szerző

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is.


Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig a tévhiteteket érdemes a lehető leggyorsabban eloszlani, mielőtt valós problémákat okoznának. Ugyanis a tévhitekkel többek között az a gond, hogy erős befolyással lehetnek a gondolataidra, az érzéseidre, a döntéseidre és a tetteidre. Ezek pedig akár az egész életedet meghatározhatják.

A leggyakoribb tévhitek a coachingról

De hát egyikünk sem születik a bölcsek kövével, legalábbis nekem nem sikerült. Ezért ebben a rövid posztban összefoglaltam a coachinggal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket és persze cáfolom is őket. Ha pedig szeretnél többet tudni magáról a coachingról, akkor ezt a posztot olvasd el.

A coach pszichológus?

Nem. A pszichológus pszichoterápia keretein terápiás módszerekkel, tanácsadással segíti a lelki nehézségekkel és mentális problémákkal küzdő kliensét.

A coach pszichiáter?

Nem. A pszichiáter orvosként a mentális zavarok és -betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik, gyógyszeres terápiával és pszichoterápiás beavatkozásokkal segíti a betegeit.

A coaching azonos a tanácsadással?

Nem. A tanácsadó „tanácsokkal” látja el az ügyfeleit, bizonyos szempontból megmondja a „tutit”, míg egy coach többek között kérdésekkel és a kliensei belső erőforrásainak mozgósításával támogatja fejlődést.

A coach és a mentor egy kutya?

Nem. A mentor gyakran több (szakmai) tapasztalattal bír azokon a területeken, ahol a klienseiknek támogatásra van szükségük. Viszont a coach nem feltétlenül rendelkezik jártassággal a coachee, vagyis a kliens területein, ő a coaching eszközeivel dolgozik az ügyfele belső erőforrásait mozgósítva.

A coach mindent is tud és megold minden problémát?

Ez a tudományos fantasztikum kategóriája lenne. A coach a coachee erőforrásai és a benne lévő potenciálra alapozva ad támogatást, de nem vállalja magára a felelősséget a problémák megoldásáért.

A coaching öt perc alatt megoldja a problémát?

Sokféle problémát meg lehet oldani öt perc alatt, de például egy időmenedzsment-probléma vagy motivációs elakadás, az új célok elérése egy hosszabb folyamat. A coaching időt, elkötelezettséget és kitartást igényel a kliens és a coach részéről is. Bele kell tenni a munkát.

A coaching csak akkor hasznos, ha baj van?

A coaching mindenki számára hasznos lehet attól függetlenül, hogy aktuálisan vannak-e problémái, kihívásai. Például az sikeres emberekre is jellemző – legyenek vezetők, munkavállalók vagy vállalkozók –, hogy akkor is igénybe veszik egy coach támogatását a céljaik eléréshez, a személyes fejlődésük érdekében, ha éppen jól megy a szekér.

A coach élete tökéletes?

Nem. A coach is ember, lehetnek személyes kihívásai és problémái, amiket adott esetben coach vagy más segítő szakember támogatásával igyekszik megoldani.

Összefoglalva

Számos segítő szakma létezik, ám egyáltalán nem mindegy, hogy az adott problémád megoldásában melyik szakember segítségét veszed igénybe. A tudatosság fontos elemét jeleni a tévhitekkel való leszámolás is. Remélem, a helyükre kerültek a kirakós darabjai. Ha további kérdéseid vannak, keress meg.

(Fotó: Nick Fewings/Unsplash)

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Mindig is érdekelt, hogy valójában mi az, ami egy embert előrevisz az élete során, hogy mi az a valami, amitől minden reggel fel akar kelni az ágyból. Ezért szereztem többek között felsőfokú kommunikációs szakképesítést s ezért diplomáztam szociológia szakon, majd a coachingra rátalálva a Media Coaching, a Coachingcentrum és az Innermetrix Hungary erős képzéseit végeztem el. Családos emberként is az egyensúlyra törekszem; aktívan sportolok és egy remek zenekarban gitározom.
További cikkek
Mi az a coaching és miért lehet jó neked?

A coaching egy szuper jó dolog, egy olyan folyamat, ami során az önismereted mélyítésével, a belső erőforrásaid azonosításával és mozgósításával a korábbinál elégedettebb életet élhetsz. A klienseim AHA-élményei- és a

Hogyan tűzz ki SMART célokat? + sablon!

A SMART célok és célkijelölés folyamata a jelenlegi formájában még ismeretlen volt kétezer éve, ám Seneca már unalomig ismetelt mondása a hajóról, a szélről és a kikötőről napjainkban is igaz.

Így törj ki az újévi fogadalmak csapdájából!

Az újévi fogadalmak világa veszélyes terep, megfelelő felszerelés nélkül szinte borítékolható a kudarc és a fogadkozók közel nyolcvan százaléka nem is képes elérni a fogadalmaiban meghatározott céljait. Emiatt jó részüket,

8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig