LIppai Roland

Sok előnye mellett kevés szó esik arról, hogy home office kellő (egészség)tudatosság híján nem csak a mentális-, hanem a fizikai egészségre is negatív hatással bír.


Előbbi ezerszer kitárgyalt téma a különböző személyiségtípusok és generációs „igények” mentén. Ehhez csak annyit: mivel az introvertáltak is emberek, így az „élő az élőhöz” való kapcsolódási alapszükséglet miatt valószínűleg számukra sem okoz végtelen örömöt és gyönyört a nappaliban való kuksolás a képernyő előtt. A kiégés pedig tényleg civilizációs betegséggé nőtte ki magát.

Arról nem sok szó esik, hogy a tartós home office – ezért is vagyok híve a hibrid megoldásnak – milyen mértékben gyógyítja bele az embereket a székükbe. Nincs szó arról sem, milyen mértékben vette el a sokszor a napi rutin részét képező fizikai aktivitás lehetőségét. Lehetőségeik szerint ezrek választották és választják újra például a bringát, vagy éppen a sétát az autó vagy a tömegközlekedés helyett.

A home office nem tarthat egész nap, pattanj bringára (fotó: Tiffany Nutt/Unsplash)

Az embert nem arra tervezte az evolúció, hogy az ébren töltött idejének jelentős részét szociálisan izoláltan és főleg ülve(!) töltse.

A sport ellensúlyozza a home office negatív hatásait

Napi tíz-tizenöt kilométer kerékpározás mindenkinek az egészségére válik, hiszen nem csak a kalória ég el, hanem a mozgás karban tartja az izmokat, pozitív hatással bír a keringési rendszerre. Emellett az agyi működést serkentve növeli a kreativitást. S egyfajta pufferidőként is működve segít a szerepváltásban, ami a családos embereknél kifejezetten fontos aktus.

Tehát a mindennapos és kényszerű home office a fizikai egészség terén nagyot harapott az emberek életébe, innen (is) érdemes ránézni arra az adatra, ami szerint a magyarok átlagosan öt kilót híztak az elmúlt egy évben. Ez a világranglista negyedik, míg az uniós versenyben az első helyre volt elég.

Ne gratuláljunk magunknak.

Vigyázat: az elhízás, noha sokan szeretnék e témakört is átideologizálni, nem ideológiai, hanem egészségi- és életminőségbéli kérdés.

Tudom, tudom, ezer tippet elolvastam én is a „hogyan dolgozz jól home office-ban”, de valahogy szinte mindegyikből kimaradt az „így őrizd meg az egészséged” bekezdés. Nem attól leszel egészséges és kerülöd el a plusz kilókat s minden más nyavalyát, hogy reggel kiskosztümben vagy öltönyben ülsz a gépe elé „kapcsolódni” a kollégákkal.

Egész nap egy helyben ülni? (fotó: Jason Strull/Unsplash)

Akkor tudod jó bőrben megőrizni magad, ha tudatosan teszel érte minden egyes nap. Ehhez az kell, hogy találj rá egy jó okot, hogy fontos legyél önmagad számára, tudd, hogy mit szeretnél, legyen egy napi- és heti rutinod.

És aztán csak csináld.

Heti két-három óráról van szó, de ha csak óránként felállsz és öt percben átmozgatod a tested, azzal is sokat teszel magadért. Felsorolni is nehéz, az életed mely területein lesz jobb az életed – bizony, még ott is!

Ne feledd: találj rá egy jó okot és csináld 😊

Egy lehetséges jó ok: egészséges maradsz. S minden más, ami ebből következik.

Tetszett, amit olvastál? Akkor iratkozz föl az ingyenes #lifedriving hírlevélre és értesül elsőként a posztokról és más hasznos tartalmakról!

Oszd meg a posztot az ismerőseiddel!
Facebook
Linkedin
EMAIL

Lippai Roland

Voltam vasgyári munkás, árufeltöltő és futár, az elmúlt közel két évtizedet pedig bő tízévnyi vezetői tapasztalatot is szerezve a média világában töltöttem. A coach végzettségeim mellett szociológia diplomával és felsőfokú kommunikációs szakképesítéssel is rendelkezem. Abban hiszek, hogy az egészséges törekvés az élet minden területén meghozza az eredményét. Családos emberként is az egyensúly megtartására törekszem; ultrafutóként aktívan sportolok, és egy koncertező zenekarban gitározom.
További cikkek
8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig

A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted