LIppai Roland

Szerző

A kék fény a szervezetünkre és az egészségi állapotunkra gyakorolt negatív hatása sokszorosan bizonyított tény. Rontja a szemünk egészségét, negatívan befolyásolja az alvásunk minőségét. Az viszont igaz, hogy az alvásra gyakorolt hatásának fokát illetően a szakmai közvélemény nem egységes. Ennek oka, hogy az emberek nagyon, de mégis eltérő mértékben érzékenyek az alvásukat befolyásoló tényezőkre.

Az viszont biztos: a kék fény hatással van az egészségi állapotunkra, ezért foglalkozni kell az ártalomcsökkentés lehetőségeivel.

Amit a kék fényről tudni érdemes

A szemünket károsító kék fény a 380 és 500 nm-es hullámhossz tartományba esik (az emberi szemet elérő és oda behatoló fény a 380 és a 780 nm hullámhosszba tartozó látható és nem látható fényre osztható fel). Noha a napfény is tartalmaz kék fényt – például emiatt látjuk az eget is kéknek – az elmúlt évtizedekben és napjainkban sosem látott dózisban találkozunk vele és szenvedjük el annak minden következményét. A sors fintora, hogy miközben körbe vesz bennünket a mesterséges világítás, a mobiltelefon, a tablet és a televízió a mindennapjaink szerves részét képezik, éppen ezek kék fény kibocsátása hat ránk a leginkább.

A kék fény hatása a szemünkre és az alvásra

A túlzott mennyiségű kék fényre a szemünk kiszáradással, égéssel és vörösödéssel reagál. Súlyosabb helyzetekben bekövetkezhet homályos látás vagy akár tartós látásromlás is. Az alvásunkra a cirkadián ritmusunk megzavarásával hat, illetve befolyásolja az agyunk által termelt és a normális alvásciklust szabályozó melatonin hormon termelését is. Vagyis ha a mobilunkkal együtt fekszünk az ágyunkban, annak az alvásunk látja kárát és már középtávon is az egészségünknek sem tesz jót. Az alváshiány súlyos következményeiről itt olvashatsz bővebben.

A tudatosság a kék fény leghatásosabb ellenszere

Viszont megvan a lehetőségünk a kék fény negatív hatásainak kivédésére és az ártalomcsökkentésre is. Gondoljuk csak végig: az ébren töltött időnk nagy részét (sajnos) a notebook-mobil-televízió képernyőinek bámulásával töltjük.

Tehát a legfontosabb, hogy váljunk tudatosabbá a digitális eszközeink használata terén. Ennek a legapróbb lépése, hogy az eszközeinken mindössze tíz másodperc alatt személyre szabjuk a „kék fény szűrő” vagy „éjszakai üzemmód” beállításokat.

A nagyobb lépések között viszont alaposan és őszintén megnézzük – akár applikációk segítségével is – hogy mikor, miért és ennyi időt töltünk a digitális eszközeinkkel. Mivel ez bizonyos szempontból egyfajta életmódváltást is jelent, a változtatás nehezített pályává is válhat. Viszont a kezdeti nehézségek után, az immár jó rutinok kialakulásával a legtöbbet nyerhetjük, amit egy ember nyerhet: az egészségünket és annak minden életterületünkre kiterjedő pozitív hatását.

11 tipp a jobb alvásért

Persze a kék fény hatásainak minimalizálása mellett több más, az alvásminőségünket támogató kisebb-nagyobb változtatásokkal is élhetünk.

1. Beazonosítjuk az alvásunkat zavaró tényezőket és megoldásokat keresünk

2. Legyen egy alvási rituálénk, egyfajta szertartásunk

3. Igyekezzünk mindig ugyanakkor lefeküdni és felkelni

4. A dohányzás, az alkohol- és az energiafogyasztás az alvás ellenségei

5. Minimalizáljuk a kávé és a tea fogyasztását, késő délután felejtsük el őket

6. Figyeljünk az egyenletes folyadékbevitelre, az esti visszapótlás vizelési ingert okoz

7. Legyünk fizikailag aktívak, a kanapé lassan megöl bennünket

8. Ne melegítsük túl a hálószobánkat

9. Teremtsünk sötét a hálószobánkban

10. Alvás előtt egy órával már hagyjuk békén a digitális eszközeinket

11. A mobilunkat hagyjuk a hálószobán kívül

A sokpontos listák ne riasszanak el bennünket. Ha a felsoroltak csak egy részét sikerül kipipálnunk, máris sokat tettünk azért, hogy jobban induljanak a reggeleink, hatékonyabbak legyünk a mindennapok során és sokkal jobb arcok együnk, mint amilyenek alvás nélkül lennénk.

Összefoglalva

A kék fény negatív hatással van a szemünk egészségére és az alvásunk minőségére is. Kisebb életviteli változtatásokkal sokat tehetünk az ártalomcsökkentés érdekében.

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Mindig is érdekelt, hogy valójában mi az, ami egy embert előrevisz az élete során, hogy mi az a valami, amitől minden reggel fel akar kelni az ágyból. Ezért szereztem többek között felsőfokú kommunikációs szakképesítést s ezért diplomáztam szociológia szakon, majd a coachingra rátalálva a Media Coaching, a Coachingcentrum és az Innermetrix Hungary erős képzéseit végeztem el. Családos emberként is az egyensúlyra törekszem; aktívan sportolok és egy remek zenekarban gitározom.
További cikkek
Így törj ki az újévi fogadalmak csapdájából!

Az újévi fogadalmak világa veszélyes terep, megfelelő felszerelés nélkül szinte borítékolható a kudarc és a fogadkozók közel nyolcvan százaléka nem is képes elérni a fogadalmaiban meghatározott céljait. Emiatt jó részüket,

Mi az a coaching és miért lehet jó neked?

A coaching egy szuper jó dolog, egy olyan folyamat, ami során az önismereted mélyítésével, a belső erőforrásaid azonosításával és mozgósításával a korábbinál elégedettebb életet élhetsz. A klienseim AHA-élményei- és a

Ezért ne aludj a mobiloddal! A kék fény hatása

A kék fény a szervezetünkre és az egészségi állapotunkra gyakorolt negatív hatása sokszorosan bizonyított tény. Rontja a szemünk egészségét, negatívan befolyásolja az alvásunk minőségét. Az viszont igaz, hogy az alvásra