LIppai Roland

A kék fény a szervezetünkre és az egészségi állapotunkra gyakorolt negatív hatása sokszorosan bizonyított tény. Rontja a szemünk egészségét, negatívan befolyásolja az alvásunk minőségét. Az viszont igaz, hogy az alvásra gyakorolt hatásának fokát illetően a szakmai közvélemény nem egységes. Ennek oka, hogy az emberek nagyon, de mégis eltérő mértékben érzékenyek az alvásukat befolyásoló tényezőkre.

Az viszont biztos: a kék fény hatással van az egészségi állapotunkra, ezért foglalkozni kell az ártalomcsökkentés lehetőségeivel.

Amit a kék fényről tudni érdemes

A szemünket károsító kék fény a 380 és 500 nm-es hullámhossz tartományba esik (az emberi szemet elérő és oda behatoló fény a 380 és a 780 nm hullámhosszba tartozó látható és nem látható fényre osztható fel). Noha a napfény is tartalmaz kék fényt – például emiatt látjuk az eget is kéknek – az elmúlt évtizedekben és napjainkban sosem látott dózisban találkozunk vele és szenvedjük el annak minden következményét. A sors fintora, hogy miközben körbe vesz bennünket a mesterséges világítás, a mobiltelefon, a tablet és a televízió a mindennapjaink szerves részét képezik, éppen ezek kék fény kibocsátása hat ránk a leginkább.

A kék fény hatása a szemünkre és az alvásra

A túlzott mennyiségű kék fényre a szemünk kiszáradással, égéssel és vörösödéssel reagál. Súlyosabb helyzetekben bekövetkezhet homályos látás vagy akár tartós látásromlás is. Az alvásunkra a cirkadián ritmusunk megzavarásával hat, illetve befolyásolja az agyunk által termelt és a normális alvásciklust szabályozó melatonin hormon termelését is. Vagyis ha a mobilunkkal együtt fekszünk az ágyunkban, annak az alvásunk látja kárát és már középtávon is az egészségünknek sem tesz jót. Az alváshiány súlyos következményeiről itt olvashatsz bővebben.

A tudatosság a kék fény leghatásosabb ellenszere

Viszont megvan a lehetőségünk a kék fény negatív hatásainak kivédésére és az ártalomcsökkentésre is. Gondoljuk csak végig: az ébren töltött időnk nagy részét (sajnos) a notebook-mobil-televízió képernyőinek bámulásával töltjük.

Tehát a legfontosabb, hogy váljunk tudatosabbá a digitális eszközeink használata terén. Ennek a legapróbb lépése, hogy az eszközeinken mindössze tíz másodperc alatt személyre szabjuk a „kék fény szűrő” vagy „éjszakai üzemmód” beállításokat.

A nagyobb lépések között viszont alaposan és őszintén megnézzük – akár applikációk segítségével is – hogy mikor, miért és ennyi időt töltünk a digitális eszközeinkkel. Mivel ez bizonyos szempontból egyfajta életmódváltást is jelent, a változtatás nehezített pályává is válhat. Viszont a kezdeti nehézségek után, az immár jó rutinok kialakulásával a legtöbbet nyerhetjük, amit egy ember nyerhet: az egészségünket és annak minden életterületünkre kiterjedő pozitív hatását.

11 tipp a jobb alvásért

Persze a kék fény hatásainak minimalizálása mellett több más, az alvásminőségünket támogató kisebb-nagyobb változtatásokkal is élhetünk.

1. Beazonosítjuk az alvásunkat zavaró tényezőket és megoldásokat keresünk

2. Legyen egy alvási rituálénk, egyfajta szertartásunk

3. Igyekezzünk mindig ugyanakkor lefeküdni és felkelni

4. A dohányzás, az alkohol- és az energiaital az alvás ellenségei

5. Minimalizáljuk a kávé és a tea fogyasztását, késő délután felejtsük el őket

6. Figyeljünk az egyenletes folyadékbevitelre, az esti visszapótlás vizelési ingert okoz

7. Legyünk fizikailag aktívak, a kanapé lassan megöl bennünket

8. Ne melegítsük túl a hálószobánkat

9. Teremtsünk sötét a hálószobánkban

10. Alvás előtt egy órával már hagyjuk békén a digitális eszközeinket

11. A mobilunkat hagyjuk a hálószobán kívül

A sokpontos listák ne riasszanak el bennünket. Ha a felsoroltak csak egy részét sikerül kipipálnunk, máris sokat tettünk azért, hogy jobban induljanak a reggeleink, hatékonyabbak legyünk a mindennapok során és sokkal jobb arcok együnk, mint amilyenek alvás nélkül lennénk.

Összefoglalva

A kék fény negatív hatással van a szemünk egészségére és az alvásunk minőségére is. Kisebb életviteli változtatásokkal sokat tehetünk az ártalomcsökkentés érdekében.

Tetszett, amit olvastál? Akkor iratkozz föl az ingyenes #lifedriving hírlevélre és értesül elsőként a posztokról és más hasznos tartalmakról!

Oszd meg a posztot az ismerőseiddel!
Facebook
Linkedin
EMAIL

Lippai Roland

Voltam vasgyári munkás, árufeltöltő és futár, az elmúlt közel két évtizedet pedig bő tízévnyi vezetői tapasztalatot is szerezve a média világában töltöttem. A coach végzettségeim mellett szociológia diplomával és felsőfokú kommunikációs szakképesítéssel is rendelkezem. Abban hiszek, hogy az egészséges törekvés az élet minden területén meghozza az eredményét. Családos emberként is az egyensúly megtartására törekszem; ultrafutóként aktívan sportolok, és egy koncertező zenekarban gitározom.
További cikkek
A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted

8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig