LIppai Roland

Szerző

Az alváshiány az emberek egyik legégetőbb problémája, aminek számtalan negatív következménye lehet a teljesítményromlástól kezdve egészen a fizikai- vagy mentális egészségkárosodásig. Vannak helyzetek, amikor az alvászavarok szakember segítségét igénylik, de emellett mi magunk is tehetünk az elegendő és jó minőségű alvásunk érdekében. Olvass tovább!


Amikor nappal is indokolatlanul fáradt és álmos vagy, rossz a hangulatod, gyorsan ideges leszel, de lassan nyugszol meg, nem jutnak eszedbe alapvető szavak, események, nehezen koncentrálsz és nem tudod tartani a fókuszt, gyenge az immunrendszered, akkor jobb esetben alapos kialvatlanság gyötör.

Miért nem alszol eleget?

Ennek több oka is lehet: például a világ népeinek ahhoz a harminc százalékához tartozol, amelyik valamilyen mélyebb és súlyosabb ok miatt küzd alvászavarral, vagy pedig, mert ugye a munka az mindig fontosabb, nem teremted meg magad számára az időben elegendő és jó minőségű alvás feltételeit. Plusz egy: esetleg azt gondolod, hogy „most nincs időm aludni…”. Az az igazság, hogy az alváshiány nem trendi dolog, bármit is üzen ezzel kapcsolatban a környezeted.

Bármi is az oka a kialvatlanságodnak, annak már rövid távon is megvannak a fentebb sorolt következményei, hosszabb távon pedig akár depresszióval, vagy még rosszabbal is szembe kell nézned. Összességében az alváshiány az élet minden területén rontja a teljesítményed és még a balesetek kockázata is megnő.

A felnőtt emberek döntő többségének naponta hat-kilenc órányi jó minőségű alvásra van szüksége és mindössze öt-tíz nap elégtelen alvással töltött nap elég ahhoz, hogy érezhetően romoljon az életminőséged.

Dr. Purebl György az alvásról, annak fontosságáról.

Én is olvasom azokat tanácsokat, amelyek az életkörülményeidre fittyet hányva mondják meg neked, hogy mit hogyan kellene tenned az életedben – például, hogy mennyit aludj.

Én viszont pontosan tudom, hogy az életed (az életünk) során lehetnek és vannak is olyan időszakok, amikor egyszerűen nem tudjuk megfelelően kipihenni magunkat. Beeshet egy kemény határidős projekt, meló mellett tanulsz és vizsgázol, vagy megszületik az első-második-ikszedik gyereked. Esetleg valóban szakember segítségét igénylő alvászavarral küzdesz.

De bármilyen élethelyzetben is vagy, nagyon sokat tehetsz magad is azért, hogy nyugodtabb legyen az alvásod.

Például:

 • Vedd számba a zavaró körülményeket
 • Lehetőleg legyen egy alvási rituáléd, tervezd meg az lefekvés előtti egy órádat
 • Próbálj meg kialakítani egy olyan napirendet, amikor mindig ugyanakkor kelsz fel és fekszel le
 • A nyugodt alvás ősellenségei: a dohányzás, az alkohol, az energiaital és a drogok
 • Késő délután már ne igyál kávét, teát és kerüld az ősellenségeket is
 • A napi folyadékmennyiséged ne este vidd be egyszerre, mert garantált a nyugtalan éjszaka
 • Sportolj rendszeresen (erről itt olvashatsz)
 • Alvás előtt egy órával kerüld a digitális eszközök használatát

Az alvás: regeneráció és fejlődés

Amikor alszol, a szervezeted takaréküzemmódba kapcsol és alig reagálsz a külvilág ingereire. Az alvást úgy is leírhatjuk, mint egy visszafordítható és kívülről bármikor megszakítható eszméletvesztéses állapotot. Viszont erre a szent időre nem csak a testednek, hanem az agyadnak és az idegrendszerednek is égetően szüksége van, mert ekkor történik meg a regeneráció, az információk és az élmények feldolgozása és tárolása (alváshiány esetén e folyamatok sérülnek, ezért sem tudod felidézni, hogy mit is csináltál előző nap).

Az alvás folyamata több szakaszból épül föl:

 1. A szendergés során csökken az izomtónus, lassul a szemmozgás (az alvásidő öt-tíz százaléka)
 2. A felületes alvás során folytatódik az izomtónus csökkenése, megszűnnek a szemmozgások (az alvásidő ötven százaléka)
 3. Középmély alvás (az alvásidő öt-tíz százaléka)
 4. Mély alvás (az alvásidő tizenöt-húsz százaléka)

Az alváshiány okai, az alvás zavarai

Az alvászavarok négy nagy csoportba sorolhatók; eszerint beszélhetünk inszomniákról (álmatlanság, alváselégtelenség), hiperszomniákról (nappali aluszékonyság), paraszomniákról (alvás alatti rendellenes mozgásjelenségek) és az alvás-ébrenlét ciklus zavarairól. A leggyakoribb alvászavar az insomnia.

Az alvászavarokat és azok kiváltó okait csak szakemberek – például neurológusok vagy pszichiáterek – diagnosztizálhatják és gyógyíthatják. Tehát te magad nem tudod eldönteni, hogy baj van-e, ám ha annak ellenére sem tudod magad megfelelően kialudni, hogy arra minden lehetőség adott, akkor mindenképpen gondolkozz el azon, hogy utána jársz a dolognak és megelőznöd a komolyabb problémákat.

Tedd meg a lehető legtöbbet azért, hogy eleget és jól aludj.

Összefoglalva

 • Elegendő alvás nélkül nem lehetsz egészséges
 • A tartós alváshiány rontja az életminőséged
 • Az emberek harminc százaléka küzd alvászavarral
 • Apró változtatásokkal nyugodt lehet az alvásod

Címlapkép: Megan Te Toekhorst/Unsplash

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Mindig is érdekelt, hogy valójában mi az, ami egy embert előrevisz az élete során, hogy mi az a valami, amitől minden reggel fel akar kelni az ágyból. Ezért szereztem többek között felsőfokú kommunikációs szakképesítést s ezért diplomáztam szociológia szakon, majd a coachingra rátalálva a Media Coaching, a Coachingcentrum és az Innermetrix Hungary erős képzéseit végeztem el. Családos emberként is az egyensúlyra törekszem; aktívan sportolok és egy remek zenekarban gitározom.
További cikkek
Lelki egészség: tehetsz róla és tehetsz érte

A lelki egészség kérdése az egyik legégetőbb napjainkban, hiszen az esetleges biológiai sajátosságok mellett modern ember életmódja, a vele kapcsolatos elvárásrendszer és teljesíténykényszer milliókat tesz tönkre lelkileg és fizikálisan is.

Stresszmenedzsment 10 egyszerű lépésben

Ne várd meg, amíg tönkretesz a feszültség, találd meg a számodra legmegfelelőbb stresszmenedzsment módszereket. Innen válogathatsz! A stresszmenedzsment az egyik legfontosabb készségünkké vált, ezt valószínűleg te is érzed a mindennapjaidban.

A kék fény hatása: ezért ne aludj a mobiloddal!

A kék fény a szervezetünkre és az egészségi állapotunkra gyakorolt negatív hatása sokszorosan bizonyított tény. Rontja a szemünk egészségét és negatívan befolyásolja az alvásunk minőségét. Az viszont igaz, hogy az

A hatékony home office minimumai

A hatékony home office kialakítása nem lehetetlen, ám nagyfokú tudatosság szükséges hozzá. Plusz néhány valóban használható trükk is, amiből íme néhány, ami biztos, hogy a segítségedre lesz. Közel nyolcszázezer ember