LIppai Roland

A férfiak egészsége nem tartozik a legfelkapottabb témák közé annak ellenére sem, hogy a magyar férfiak kedvezőtlen egészségi állapota és születéskor várható élettartama erősen indokolná a jól felépített és a férfiakat célzó (akár állami) kampányokat. A férfiak egészsége kulcskérdés, de elsősorban a mi felelősségünk, hogy hogyan élünk.


A magyar társadalom egészségkultúrája és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandósága rendkívül alacsony, így nem érdemes meglepődni a siralmas adatok láttán. Eszerint egy átlagos magyar férfi Budapesten 74, vidéken pedig 72 évre számíthat, míg a nők szerencsére 4 és 6 évvel is tovább élnek.

Mit tehetnek a férfiak az egészségük megőrzése érdekében?

Ez az egyik legfontosabb kérdés és a válaszokat illetően nagyon sokat tanulhatunk a nőktől. Olyan motivációk és képességek birtokában vannak, amelyek elsajátítása minden férfi, de különösen minden apa számára kötelező jellegűek főleg, ha szeretnék látni felnőni a gyerekeiket.

A gyerekeink lesznek a leghálásabbak, ha vigyázunk az egészségünkre (Fotó: Juliane Liebermann/Unsplash)

A hölgyek a férfiakkal ellentétben sokkal mélyebben tudnak kapcsolódni önmagukhoz és az érzéseikhez. Nagyobb felelősséggel vannak önmaguk iránt; bátrabban vállalják föl a nehézségeiket és kérnek segítséget. Sokkal többet tesznek a mentális- és a fizikai egészségükért is, mint egy átlagos férfi. És főleg nem gondolják – szemben a férfiakkal –, hogy ők a legkeményebbek és mindent kibírnak. Ez az evolúciós bevésődés nagyon hasznos volt százezer évvel korábban, ma viszont kifejezetten kontraproduktív. S miután ezt tudjuk is, eléggé könnyen le is számolhatunk vele.

Egészséges életmód, immunrendszer és tudatosság

A szervezetünkben számos olyan, végül akár betegségekben is megjelentő folyamat megy végbe, amire semmilyen ráhatásunk sincs. Ugyanakkor egyáltalán nem lényegtelen, hogy milyen az egészségünkkel és az életkilátásainkkal összefüggő gondolkodásmódunk. Ettől függ, hogy mit teszünk a megelőzés, a feltárás, valamint szükség esetén a terápia és a gyógyulás érdekében. Az egészségünk megőrzésében az immunrendszerünk támogatásának perdöntő szerepe van. Ehhez viszont – mivel nem létezik semmilyen csoda tabletta – nagyfokú tudatoságra, elköteleződése és felelősségvállalásra van szükségünk.

Tehát, ha szeretnénk a lehető leghosszabb ideig egészségesen élni és látni felnőni a gyerekeinket, az alábbiakat mindenképpen meg kell tennünk:  

A férfiak egészsége: a kihagyhatatlan építőkövek

Tehát mindenképpen arra kell törekednünk, hogy a betegségek kialakulásának kockázatát a lehető legalacsonyabb szinte csökkentsük.

Ennek érdekében:

  • éljünk egészségtudatos életmódot
  • figyeljük a szervezetünk jelzéseit, végezzük el az előírt önvizsgálatokat
  • rendszeresen vegyünk részt a nekünk szóló szűrővizsgálatokon

Egészségtudatos tudatos életmód nélkül nem megy

Ez az igazság. A tudatos táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás, az időben elegendő és megfelelő minőségű alvás – ezek az egészségtudatos életmód legfontosabb elemei. De ide tartozik az énidő és a szabadidő megteremtése (ennek mikéntjéről itt olvashatsz), valamint a megfelelő szintű stresszkezelés is. Mindez a férfiak egészsége szempontjából is kulcskérdés. Ha e tudatosabb életmód kialakítása nehézségekbe ütközik, akkor érdemes segítséget kérni a házi orvosunktól vagy a a folyamatot megtámogatni egy coachinggal.

A sport és az aktív életmód csökkenti az idő előtti halálozás kockázatát.
A rendszeres fizikai aktivitás az egészséges életmód kihagyhatatlan eleme (Fotó: Jordan Mcqueen/Unsplash)

Az önvizsgálat az első lépés
Az önvizsgálat nem helyettesíti a szakszerű orvosi vizsgálatokat, ugyanakkor a különböző testrészeinket érdemes akár havonta megvizsgálnunk – igen, nekünk férfiak is. Vagyis az önellenőrzésnek ki kell terjednie a herékre, a pajzsmirigyre, a szájüregre és a bőrre is. Furcsán hat, de igaz: az emlőkre is figyelni kell, mert a mellrák a férfiaknál is előfordul.

Szűrés – szó szerint az életünk múlhat rajta
A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes. Tehát a szűrésre panasz- és tünetmentes időszakban kerül sor az életkor, nem, családi anamnézis és egyéb kockázati tényezők függvényében. A szűrések során előre ütemezett menetrend alapján kerülhetnek időben felderítésre a rejtett krónikus, nem fertőző betegségek, illetve azok kórmegelőző állapotai. Az előírt szűrések azért fontosak, mert a krónikus, nem fertőző betegségek legtöbbször tünetmentesen alakulnak ki, és csak előrehaladottabb állapotban okoznak panaszt, látható elváltozást (Forrás: Egészség Elvitelre című egyedülálló interaktív egészségfejlesztő könyv).

A férfiak legfontosabb szűrővizsgálatai életkor szerint

A húszas évek: javasolt a vérnyomásmérés és az ötévenként elvégzett teljes laborvizsgálat. A herék havi önvizsgálata és a szakszerű szűrés is erősen javasolt, mivel a hererák a harmincöt éven aluli férfiakra jelenti a legnagyobb veszélyt.

A harmincas évek: javasolt az vérnyomásmérés és a legalább három évente elvégzett teljes laborvizsgálat és a teljes urulógiai vizsgálat. Ebben az életkorban már fontos a pajzsmirigy vizsgálata, a hasi ultrahang elvégzése, valamint a mellkas röntgen vagy CT vizsgálata.

A negyvenes évek: a vérnyomásmérés mellett javasolt kétévente a teljes laborvizsgálat és a teljes urulógiai vizsgálat. Ezt kiegészítik az EKG-vizsgálatok és a három évenkénti vércukorszint-mérés és a bőrrák szűrés.

Az ötvenes évek: a vérnyomásmérés mellett évente ajánlott teljes laborvizsgálaton részt venni. A vastagbélrák szűrése mellett az évente elvégzett prosztatarák szűrést kiemelten kell kezelni, mert Magyarországon a negyedik leggyakoribb daganatos és halállal végződő ráktípus. Ebben az életkorban kétévente érdemes részt venni látásvizsgálaton is és javasolt rész venni teljes urulógiai vizsgálaton is.

A hatvanas évek: a vérnyomásmérés mellett évente ajánlott teljes laborvizsgálaton részt venni.  A dohányosok számára ajánlott a hasi ultrahang és a csontsűrűség mérés is.

A hetvenes évek és azon túl: ebben az életkorban a szükséges szűrővizsgálatokat az egészségi állapot függvényében végzik, ezért minden esetben szükséges a háziorvossal vagy a kezelőorvossal való konzultáció.

Az orvos-páciens kommunikáció

A rendelő a nem megfelelő kommunikáció miatt gyakran kellemetlen élmények helyszínévé válik és megesik, hogy emiatt alakul ki bizalmatlanság és marad el a következő szűrővizsgálat. A tiszteletteljes kommunikációra mindkét félnek törekedne kell: az egyébként szenzitív helyet minőségért az orvost és bennünket is felelősség terhel. Egy orvos kommunikációjára nincsen ráhatásunk akkor sem, ha esetleg tényleg udvariatlan, ugyanakkor jelezhetjük számára, hogy nem tartjuk megfelelőnek és helyén valónak a kommunikációját. Viszont nekünk is nagy a felelősségünk: az udvarias kommunikáció és a tudálékoskodás mellőzése csodákra képes.

Bízzunk meg az orvosokban!
Bízzunk meg az orvosainkban! (Fotó: Bruno Rodrigues/Unsplash)

Amit tehetünk: bízzunk az orvosokban és ha kell, keressük meg a számunkra leginkább megfelelő szakembert. Alaposan készüljünk fel a találkozásra; szedjük össze a korábbi leleteinket és ha vannak, írjuk össze a kérdéseinket. Én az elmúlt években többször is megkaptam a „ha nincsen panasza, akkor mit keres itt?” kérdését. Fontos, hogy legyen erre is egy frappáns, akár humoros válaszunk és ne kezdjünk el magyarázkodni.

Összefoglalva

A férfiak egészségi állapota kifejezetten rossz, aminek hátterében életviteli és életvezetési nehézségek, valamint az alacsony szintű egészségkultúra áll. Viszont kisebb-nagyobb változtatásokkal nagyságrendileg javítható az életminőség. Növelhető az egészségesen eltöltött évek száma és csökkenthető az idő előtti halálozás kockázata.

(Borító fotó: Kelli Mcclintock/Unsplash)


Tetszett, amit olvastál? Akkor iratkozz föl az ingyenes #lifedriving hírlevélre és értesül elsőként a posztokról és más hasznos tartalmakról!

Oszd meg a posztot az ismerőseiddel!
Facebook
Linkedin
EMAIL

Lippai Roland

Voltam vasgyári munkás, árufeltöltő és futár, az elmúlt közel két évtizedet pedig bő tízévnyi vezetői tapasztalatot is szerezve a média világában töltöttem. A coach végzettségeim mellett szociológia diplomával és felsőfokú kommunikációs szakképesítéssel is rendelkezem. Abban hiszek, hogy az egészséges törekvés az élet minden területén meghozza az eredményét. Családos emberként is az egyensúly megtartására törekszem; ultrafutóként aktívan sportolok, és egy koncertező zenekarban gitározom.
További cikkek
A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted

8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig