LIppai Roland

Szerző

A hatékony home office kialakítása nem lehetetlen, ám nagyfokú tudatosság szükséges hozzá. Plusz néhány valóban használható trükk is, amiből íme néhány, ami biztos, hogy a segítségedre lesz.


Közel nyolcszázezer ember dolgozik home office-ban Magyarországon. Nagy az esély rá, hogy Te is közöttük vagy – így ez a poszt mindenképpen neked szól. A magyar munkavállalók több mint tizenhét százaléka az iroda a helyett a nappalijában, a dolgozó szobájukban vagy egy a munkavégzésre kialakított „sarokban” végzi a munkáját nap mind nap. Mindez persze nem a munkaadók organikus szemléletváltásának, hanem a koronavírus-járványnak köszönhetően van így. Ráadásul egyre nagyobb a nyomás a dolgozókon, hogy menjenek vissza az irodába, természetesen a jó öreg vezetői kontroll miatt. Pedig ezerszer megdöntött tétel, hogy az emberek csak az irodában képesek és hajlandóak korrekten végezni a munkájukat.

Home office: lehet jól és hatékonyan is csinálni.
A hatékony home office a tudatosságon is alapul. Fotó: Bruce Mars/Unsplash

Szerencsére úgy tűnik, hogy teljes visszarendeződés nem várható és a hibrid munkavégzés lesz az közös nevező. Vagyis mindenképpen lesznek még olyan, talán egyáltalán nem rövid időszakaid, amikor otthonról kell helyt állnod a melóban. Mivel nincsenek egyforma élethelyzetek, így nincsenek univerzális, mindenki számára üdvös megoldások sem. Viszont minden javaslatot tovább gondolhatsz, személyre szabhatsz. Ehhez szeretnék adni néhány tippet.

A hatékonyság távmunka gyilkosa: vándorlás szobáról szobára

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mind amikor a nappaliban megkezdett meetinget a hálóban folytatod, majd onnan kiszorulsz a konyhába, hogy aztán a gyerekszobán át újra a konyha érintésével a nappalidban fejezd azt be. Ezt a körpályát úgy tudod elkerülni, ha pontosan meghatározod, hogy a lakás melyik részében s a nap melyik szakában végzed a munkád. Ha rendelkezésedre áll egy dedikált dolgozószoba, akkor az egy szerencsés helyzet. Ha erre nincs lehetőséged, akkor nevezz ki és alakíts át otthoni munkahelyeddé egy olyan „sarkot”, ami kívül esik a lakás főbb „útvonalain”, illetve valamennyire védetté tesz téged a veled együtt élők ingereivel szemben.

Home office: amikor a család nem hagy nyugodtan dolgozni

Valószínűleg sokan hiszik azt, hogy mivel otthon dolgozol, valójában nem is dolgozol, hiszen otthon vagy. Tudat alatt ez a félreértés adja meg a veled együtt élők számára a felhatalmazást arra, hogy zavarjanak. Esetleg jelezzék, ha lejárt mosógép. Vagy enni kellene adni a gyerekeknek, akik pont percenként akarnak veled legózni (ami amúgy egy szuper dolog, csak nem munkaidőben). Ha szeretnéd minimalizálni a hátráltató tényezőket, akkor egyértelműen jelezned kell a lakásban veled lévőknek, hogy mikor vagy számukra elérhető. Alkoss olyan alapszabályokat, amelyek egyértelműen mutatják, hogy mikor dolgozol, milyen helyzetekben keressenek s mikor pihensz.

Pihenni akarok egy picit! – amikor az agyad felüvölt

A home office egyik legfontosabb jellemzője, hogy az idő háromszor olyan gyorsan telik, mint az irodában. Hosszú órák is eltelhetnek anélkül, hogy akár csak egyet pislognál, meginnál egy pohár vizet vagy nyújtózkodnál egyet. Vagyis a hatékony home office kialakítása csak úgy lehetséges, ha magaddal is foglalkozol. Ha bármilyen okból nehéz is fejben tartanod, állíts be emlékeztetőket; így nem felejtesz el hidratálni, enni. Esetleg ötven-hatvan percenként felállni az asztaltól és ellépni a képernyőtől, hogy egy kicsit átmozgasd magad (az ülés a modern ember egyik legalattomosabb csendes gyilkosa) és az agyad, az idegrendszered is regenerálódjon, felfrissüljön. Amikor már halogatsz, vagy századjára ütöd félre ugyanazt a betűt, azt nem más, mint az agyad segélykiállása: pihenni akarok egy picit! Tornázz vagy sétálj pár percet a friss levegőn. A rendszeres szünetek nem csak a mentális- és a fizikai egészségedet támogatják, hanem a hatékonyságod is növelik.

Nem kell, hogy a távmunkában magányossá válj

Az otthoni munkavégzésnek számos előnye van, de az egyik hátránya mindenképpen a szociális kapcsolatok beszűkülése, szélsőséges esetben azok teljes leépülése. Bizonyos embertípusok – például az introvertáltak, a szuperérzékenyek – eléggé jól elvannak egyedül is, sőt. Viszont sokak számára a lakásban egyedül kuksolni hetekigvagy akár hónapokig kifejezetten kimerítő lehet érzelmileg és mentálisan is. Szerencsére semmi akadálya annak, hogy olykor együtt ebédelj valakivel. Vagy kihasználd a digitális eszközök adta lehetőségeket, hogy kapcsolatba lépj más emberekkel is.

Főzni, rendelni, vagy távmunkában dolgozni?

A főzés egy kellemes, sokak számára meditatív és önmegvalósító tevékenység. Mégis érdemes átgondolni, hogy vajon az értékes munkaidőben történő főzögetésnek nincs-e túlságosan nagy ára. Például elcsúszó határidők, tűzoltás, gyerekek esetén kimerítő és hatékonytalan éjszakai munka. Vagyis érdemes az étkezésről előzetesen gondoskodni, például előző nap megfőzni vagy egy-egy alkalommal ételt rendelni. Így az evésre szánt időd valóban az evésről és nem az idegeskedésről szólhat. A munkanapokon a konyhapultnál elhasznált energiádnak biztosan van jobb helye is a hasznosulásra.

A hatékony home office és a strukturált munkaidő

Mára valószínűleg sokan váltak egy illúzióval szegényebbé: a home office nem jelent egyenes utat a munka-magánélet egyensúlyához. Sőt, ha nem vigyázol, komoly egyensúlyvetés és végső soron kiégés lehet a vége. Nem marad energiád sem önmagadra, sem azokra, akik számodra fontosak. Határozd meg a munkaidőd kezdetét és végét is, ha pedig végeztél, zárd el a munkavégzés eszközeit és foglalkozz mással.

Légy fizikailag aktív, sportolj!

A WHO ajánlása szerint legalább heti 2,5 órát kellene fizikai aktivitással töltened, ami nevetségesen kevés idő ahhoz képes, hogy naponta legalább 3 órát töltesz a mobiloddal. A rendszeres sporttevékenység támogatja a fizikai-, a mentális- és a lelki egészséged, de pengébb leszel agyban is. Kattints ide, ha a sport áldásos hatásairól olvasnál!

Szánj időt az elegendő alvásra

A „nekem nincs időm aludni…” korunk egyik legkárosabb és sajnos sokak életét meghatározó mondása. Az időben elegendő és minőségében is megfelelő alvás alapvetően határozza meg az egészségi állapotodat. Nagyjából egy-két hét alváshiány elegendő a hangulatod, a memóriád, a koncentrációs képességed romlásához, hiszen nem adod meg a lehetőséget az agyad és az idegrendszered regenerációjára. A felnőttek többségének hat-kilenc óra alvásra van szüksége, közel egyharmaduk alvászavarokkal küzd; ha eleget alszol (amihez itt találsz hasznos tippeket), jobb lesz a teljesítményed, véded az egészséged s még jobb arc is leszel.

Összefoglalva

  • Jelölj ki munkaállomást
  • Kommunikáld az otthoni munkavégzésed kereteit
  • Rendszeresen tarts szüneteket
  • Sportolj rendszeresen
  • Figyelj oda az alvásra

Címlapkép: Jason Strull/Unsplash

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Mindig is érdekelt, hogy valójában mi az, ami egy embert előrevisz az élete során, hogy mi az a valami, amitől minden reggel fel akar kelni az ágyból. Ezért szereztem többek között felsőfokú kommunikációs szakképesítést s ezért diplomáztam szociológia szakon, majd a coachingra rátalálva a Media Coaching, a Coachingcentrum és az Innermetrix Hungary erős képzéseit végeztem el. Családos emberként is az egyensúlyra törekszem; aktívan sportolok és egy remek zenekarban gitározom.
További cikkek
Mi az a coaching és miért lehet jó neked?

A coaching egy szuper jó dolog, egy olyan folyamat, ami során az önismereted mélyítésével, a belső erőforrásaid azonosításával és mozgósításával a korábbinál elégedettebb életet élhetsz. A klienseim AHA-élményei- és a

Hogyan tűzz ki SMART célokat? + sablon!

A SMART célok és célkijelölés folyamata a jelenlegi formájában még ismeretlen volt kétezer éve, ám Seneca már unalomig ismetelt mondása a hajóról, a szélről és a kikötőről napjainkban is igaz.

8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig

Így törj ki az újévi fogadalmak csapdájából!

Az újévi fogadalmak világa veszélyes terep, megfelelő felszerelés nélkül szinte borítékolható a kudarc és a fogadkozók közel nyolcvan százaléka nem is képes elérni a fogadalmaiban meghatározott céljait. Emiatt jó részüket,