LIppai Roland

Íme néhány azonnal megvalósítható trükk, hogy könnyebb legyen az élet és kevesebb a stresszhelyzet, ha a home office gyerekekkel című sztorit tűzték nektek műsorra.


legtöbb ember számára a lezárások, a gyerekekkel való, amúgy munkaidőben való otthonlét a lassulás, a meditáció, a kenyérsütés és a nyaralás egy speciális típusát jelentik, vagy jelentették.

Így e poszt azoknak szól, akiknek viszont meg kell és kellett válaszolniuk a „gyerek mellett hogyan dolgozzak?” korán sem egyszerű kérdését. A home office gyerekekkel komoly kihívást jelent minden szülő számára még akkor is, ha van praktikus segítség a szülő-gyerek viszony jobbá tételére.

A home office itthon is népszerű

A helyzetben nem vagy egyedül: az Eurostat mérése szerint 2019-ben közel negyvenkét millió felnőtt élt olyan háztartásokban, ahol legalább egy, hatévesnél fiatalabb gyerek nevelkedett, de az egy vagy két gyerekes háztartásokban is több mint harmincmillió felnőtt élt. Közel egyharmaduk teljes munkaidőben végezte a munkáját. A home office-hulláma a magyar munkavállalókat sem kerülte el; a foglalkoztatottak tizenhét százaléka dolgozik a nappalijából. A helyzet a férfiakat/apákat és a gyerekek is erősen érinti.

Összeírtam pár gondolatot, amik, mivel számunkra nagy segítséget jelentettek (és jelentenek), talán neked is hasznodra válik. De univerzális megoldás nincsen; jelentős eltérések vannak az életünkben a munkát és a gyerekek életkorát, így figyelemigényét tekintve is. És akár egy perc alatt is alapvetően változhat meg egy eltervezett nap. De mindenképpen van néhány olyan alapvetés, amit érdemes átgondolnod.

A nyugalom és hatékonyság receptje

Biztos vagyok benne, hogy ezek a tippek segíthetnek abban, hogy a „home office gyerekekkel” kérdésére a lehető legjobb választ add.

  • A helyzet elfogadása: teljesen jogos és a mentális egészség védelmét szolgálja, ha adunk magunknak pár percet a bosszankodásra. Aztán viszont a „megváltoztathatatlan” elfogadása következzék, hiszen szidhatjuk az esőt, attól még esni fog. A jó megoldások alapja a nyugalom.
  • Napirend a gyerekeknek: a napirend, noha nem mindig tartható, keretet, egyfajta rutint ad a napoknak, amiben mindenki megtalálja a maga helyét. A gyerekek számára érdemes „lekoppintani” a bölcsi-óvoda-iskola napirendjét az étkezések, a játékidők és a pihenés mentén. Rendszer és napirend nélkül, egyfajta kiszámíthatatlanságban sodródva a gyerekek sem érzik jól magukat. És az neked sem jó.
  • Napirend a szülőknek: legyen egy struktúrája a napnak onnantól kezdve, hogy mikor indul a nap, ki mikor és hol dolgozik a lakásban, mikor foglalkozik a gyerekekkel. Érdemes reális napi célokat kitűzni és figyelembe venni azt, hogy ebben a helyzetben a korábbi hatékonyság elérése mennyire lehetséges. Szükség esetén érdemes újra értelmezni a százszázalékot.
  • Ha a gyerekkel vagyunk, lehetőleg legyünk vele: az elmúlt közel két év nehézségei a gyerekek számára is nehézséget jelenthetnek, frusztrációt okozhatnak. Magyarázzuk el nekik a saját szintjükön, hogy mi történik és legyünk leleményesek a játékokat illetően. Legyünk jelen: ha van két óránk kirakózni, kirakózzunk és hagyjuk a munkát. Ez valóban nem egy könnyű mutatvány, de megtérül.
  • Radikális együttműködés a dolgozó szülők között: legnagyobb kihívásunk talán, hogyan tudunk hatékonyan dolgozni akkor, ha kétpercenként kell megoldani valamilyen „helyzetet” vagy éppen a gyerkőc egész nap az ő figyelmünkre pályázik. Érdemes átszervezni határidőket, a munkát befogadható nagyságú és vállalható blokkokra osztani. Mindenki munkája fontos, mindenkinek vannak határidői. Ha a különböző napszakokban más-más szülő van a gyerekekkel, akkor van lehetőség legalább néhány órát koncentráltan dolgozni.
  • Kommunikáció: mindent a másik fél jogos igényeinek figyelembevételével, őszinte és nyílt kommunikációval érdemes csinálnunk a frusztráció és a konfliktusok elkerülése érdekében, a „kérj és megadatik” jegyében.
  • Irreális elvárások elengedése: egységnyi energiával csak egy bizonyos mennyiségű feladatot tudunk elvégezni, azon túl jön a kudarcérzet a munka frontján és családi életünkben is. Ha azt gondolod, hogy napi tizennégy óra munka után még lesz erőd és kedved legózni, vagy egész napos gyerekezés után hajnali négyig hatékonyan dolgozni, valószínűleg tévedsz. Ha megtehetjük, skálázzunk: a munkaóráinkat igazítsuk az erőforrásainkhoz és a lehetőségeinkhez.
  • Énidő: valószínűleg él még benned a lezárások emléke, így pontosan tudod, hogy elképesztő mennyiségű energiát kell leadnod az elkövetkező időszakban, aminek egy részét mindenképpen pótolnod kell. Csak te tudod, hogy mi tölt föl, mi energetizál. Itt is érdemes elengedni a korábbi rutinokat, mert szinte biztos, hogy nem jön össze például a heti öt edzés, bár a sport mindenképpen a segítségedre lesz. Nézd meg, hová tudod betenni azt a kettőt, akár csökkentett időben és figyelj arra is, hogy mindezt a másik fél is megkapja.
  • Könnyítsd meg az életed: bátran rendelj online élelmiszert, vagy akár ebédet is. Persze, ha van napi három órád minden napra kitalálni a menüt, piacozni és főzni, akkor nem szóltam.
  • Fogadd el a segítséget és segíts te is, ha tudsz: barátnőd vigyáz addig Józsikára, amíg futsz félórát? A cimborád felajánlja, hogy heti kétszer dolgozhatsz az irodájában? Ne habozz.

Összefoglalva:

– Elfogadás

– Tervezés

– A teendők korrekt felosztása

– Segítségkérés

– Énidő

Tetszett, amit olvastál? Akkor iratkozz föl az ingyenes #lifedriving hírlevélre és értesül elsőként a posztokról és más hasznos tartalmakról!

Oszd meg a posztot az ismerőseiddel!
Facebook
Linkedin
EMAIL

Lippai Roland

Voltam vasgyári munkás, árufeltöltő és futár, az elmúlt közel két évtizedet pedig bő tízévnyi vezetői tapasztalatot is szerezve a média világában töltöttem. A coach végzettségeim mellett szociológia diplomával és felsőfokú kommunikációs szakképesítéssel is rendelkezem. Abban hiszek, hogy az egészséges törekvés az élet minden területén meghozza az eredményét. Családos emberként is az egyensúly megtartására törekszem; ultrafutóként aktívan sportolok, és egy koncertező zenekarban gitározom.
További cikkek
A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted

8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig