LIppai Roland

Szerző

Gyomorgörcs és stressz helyett mennyivel jobb arra gondolni, hogy milyen jól indul a hétfő. De sokak megélése ennek éppen az ellenkezője. Sőt, már a hétvégén is a hétfőn stresszelnek. De mért van az így és mit lehet ellene tenni?

Az „utálom a hétfőt” egy műbalhé, kreált „téma”, ráadásul az ilyen posztok – amik megírásához a legtöbb esetben sok kreativitás nem kell, ellenben interakciót hozhatnak és persze ez a lényeg igaz? – egy idő után azokat is elbizonytalaníthatják, akik tök jól elvannak „hétfőn” is.

Persze valódi okai is lehetnek annak, ha valaki számára nyomasztó a „hétfő” közeledte olyannyira, hogy már vasárnap este jön a gyomorgörcs. Viszont ezért nem ez a szerencsétlen „hétfő” a felelős. Merthogy olyan a hétfőd, amilyet teremtesz magadnak. Ha utálod, az nem hétfő hibája.

Jól indul a hétfő – mondd ki és tegyél érte!

Ha valaki el akar gondolkodni azon, hogy vajon miért jelenik meg benne ez a kellemetlen érzés, akkor ilyen kérdésekkel (és persze őszinte válaszokkal) el is kezdheti az életminősége javítását:

• motivál a munkám?

• szeretem a munkám?

• értelmes munkám van?

• milyen a viszonyom a kollégákkal és a vezetőmmel?

• vezetőként a helyemen vagyok?

• mit érzek, amikor a „hétfőre” gondolok?

• valójában mi az, ami miatt „utálom” a hétfőt?

• milyenek a hétvégéim – dolgozom vagy van időm és energiám magamra és a családomra?

• aludtam a szükségleteimnek megfelelően?

• mennyire vagyok önazonos és adaptív/önfeladó az életemben?

• ideje lenne újraterveznem?

Innen is meg lehet közelíteni a hétfő-szindrómát a gyomorgörcs és a bosszankodás helyett.

Szuper lenne, ha a vasárnapod nem a hétfőről szólna és teljesen jelen tudnál lenni az énidődben, a családod életében.

Csak rajtad múlik, hogy megszabadulsz-e a gyomorgörcstől. De van egy rossz hírem: oda kell magadat tenned, ha változtatni akarsz. S van egy jó hírem is: ha tényleg akarod s nem a kifogásokat gyártod, meg is csinálod.

Választható a mókuskerék, vagy kemény munkával kialakítható és fenntartható egy új egyensúly is, ez olyan életmód, amiben örömmel kezdet – és zárod – a heteid.

Találj rá egy okot és csináld!

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Mindig is érdekelt, hogy valójában mi az, ami egy embert előrevisz az élete során, hogy mi az a valami, amitől minden reggel fel akar kelni az ágyból. Ezért szereztem többek között felsőfokú kommunikációs szakképesítést s ezért diplomáztam szociológia szakon, majd a coachingra rátalálva a Media Coaching, a Coachingcentrum és az Innermetrix Hungary erős képzéseit végeztem el. Családos emberként is az egyensúlyra törekszem; aktívan sportolok és egy remek zenekarban gitározom.
További cikkek
Mi az a coaching és miért lehet jó neked?

A coaching egy szuper jó dolog, egy olyan folyamat, ami során az önismereted mélyítésével, a belső erőforrásaid azonosításával és mozgósításával a korábbinál elégedettebb életet élhetsz. A klienseim AHA-élményei- és a

Hogyan tűzz ki SMART célokat? + sablon!

A SMART célok és célkijelölés folyamata a jelenlegi formájában még ismeretlen volt kétezer éve, ám Seneca már unalomig ismetelt mondása a hajóról, a szélről és a kikötőről napjainkban is igaz.

8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig

Így törj ki az újévi fogadalmak csapdájából!

Az újévi fogadalmak világa veszélyes terep, megfelelő felszerelés nélkül szinte borítékolható a kudarc és a fogadkozók közel nyolcvan százaléka nem is képes elérni a fogadalmaiban meghatározott céljait. Emiatt jó részüket,