LIppai Roland

Szerző

A karriered újratervezése lehet az egyik legobb megoldás, ha a munkád nem motivál eléggé, vagy új kihívásokat keresel. Olvass tovább, hasznos tippeket hoztam neked!


A karrier újratervezése olykor elkerülhetetlen.

Egyik klinesem szeretett volna felmondani az aktuális munkahelyén, mert elege lett a demotiváló környezetből, folyamatos és kiszámíthatatlan munkavégzésből, a családi- és a magánélete felborulásából és főleg a toxikus főnökéből.

A folyamatos stressz fizikai tünetekbe is átcsapott, szorongása a privát életére és árnyékot vetett (a szorongás, az aggodalom és a sressz nehatív hatásairól és a megküzdési stratégiák Dr. Csabai Márta egészségpszichológus az Aggódó testünk – Az egészségszorongástól a belső biztonságig című könyvében ír nagyon részletesen és érhetően).

De nem csupán agresszív főnökétől rettegett, de mivel céljai helyett „csak” álmai voltak, a jövőjétől való félelem is bénítóan hatott rá. De nem hitte el azt sem, hogy jobbat érdemel. Közös munkánk során végül a bátorságát összeszedve felmondott, majd új állást keresett és talált is. Jelenleg második szakmai virágzását éli, ami jobbá tette nem csak a saját, de a családja életminőségét is.

Home office: lehet jól és hatékonyan is csinálni.
Újratervezés (fotó: Bruce Mars/Unsplash)

Ne várd meg, amíg elviselhetetlen fájdalmat okoz egy élethelyzet, ne kényelmesedj el, inkább minden héten tedd föl magadnak a kérdést: hogyan érzem magam, a helyemen vagyok?

Neked is jogod ahhoz, hogy kiteljesedhessen az életében. Vagyis, ha szükséges, tervezd újra az életed – akár egy-egy részét, akár az egészet.

Amit ne várj meg: a szorongás, a krónikus stressz és a kiégés

Az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett szava az „újratervezés”, valószínűleg szinte alig ismersz olyan embert magad körül, aki ne tervezné újra az életének egy-egy területét (vagy az egészet). E percben talán te magad is sorra veszed, hogy mely területeken – karrier, magánélet, életmód, sport – szeretnél a jövőben kiteljesedni.

Karrier újratervezés: találd meg az igazi okát és cselekedj

A karrier újratervezés folyamatát több tényező is beindíthatja; jöhet egy erős motivációvesztés, egy súlyos kiégés, egy hirtelen állásvesztés. Nem véletlen e felsorolás, mert az emberek döntő többsége akkor kezd el a jövőjén tervezetten vagy strukturáltan gondolkodni, amikor már nagyon fáj az adott helyzet, e fájdalom pedig kisugárzik az élete minden területére.

Ha például rosszul érzed magad a munkádban – ahol az ébren töltött időd kétharmadát eltöltöd – akkor az megjelenik a házasságodban, a hálószobádban, a gyerekeddel való játékban vagy akár sportolás közben is. Szinte mindig ott lesz veled az érzés; a folyamatos hárítás, átkeretezés pedig iszonyatosan energiaigényes és fenntarthatatlan folyamat.

Pozitív motiváció

Persze az adott életterület újratervezése mögött meghúzódhat pozitív motiváció is. Ez utóbbi sokkal kényelmesebb és szerethetőbb út; kényszerek és kötöttségek nélkül, viszonylag stresszmentesen tervezni maga a főnyeremény. Ha minden nap foglalkozol magaddal néhány percet, vagyis, ha például felteszed magadnak

– a hogyan érzem magam?

– a helyemen vagyok?

– szükségem van valamire?

– hogyan szeretnék élni egy év múlva?

kérdéseket, akkor kisebb eséllyel érhetnek meglepetések, hiszen a preventív gondolkodásmód a jó megoldások és a siker egyik pillére. Maga az újratervezés folyamata nem csupán abban segít, hogy új célokat és életpályát tervezel magadnak, de segíti az önismereted (az önismereti posztért kattints ide!), feltárod az erőforrásaid és képet kapsz arról is, hogy kik azok, akikre számíthatsz.

Hozz jó döntéseket fájdalom nélkül (Ben White/Unsplash)

Van néhány olyan lépés, amit mindenképpen meg kell tenned, mielőtt belevágsz:

1. Milyen erőforrások segíthetnek a folyamatban?
Vedd számba, hogy milyen képességeid, készségeid vannak, milyen a kapcsolati tőkéd s azt mire és hogyan tudod használni a céljaid elérése érdekében.

2. Ismerd meg tabumentesen, hogy milyen az aktuális élethelyzeted, vagyis mérd föl, mekkora a baj
Akár egy egyszerű táblázat segítségével, de szerezz tényszerű bizonyosságot az anyagi helyzetedről, adott esetben a veszteségeidről is, tedd láthatóvá a sikereidet s ne hunyj szemet a kudarcok felett sem. Ha sikerül erős és bénító negatív érzelmek és félelem nélkül ránézned erre a listára, jó úton jársz.

3. Határozd meg a céljaidat
Olyan célokat keress, amelyekért szívvel-lélekkel tudsz dolgozni akkor is, ha az odáig vezető út keménynek ígérkezik. Ebben segítnek a SMART-célok, kattints ide a leírásért és a letölthető sablonért.

4. Készítsd el az akciótervet részcélok, mérföldkövek és határidők felállításával
Állj készen arra, hogy útközben talán változtatnod is kell, de ez nem jeenti a céljaid feladását.

5. Cselekedj, mert a céljaid elérése érdekében minden nap kell tenned egy valamit
Ha csak várod, hogy magától megtörténjen…

Az újratervezés folyamata sok mindenre megtanítja az embert; az alázat, a hála fogalma új értelmet nyerhet, ahogyan megtanulhat segítséget is kérni, ha elakad a folyamatban.

Légy bátor: ha kell, emeld föl a mobilod, írj emailt, használd a LinkedIn-t vagy a Facebook-ot. Vagy bízd magad egy karrier coachra.

Találj rá egy okot és csináld!

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Mindig is érdekelt, hogy valójában mi az, ami egy embert előrevisz az élete során, hogy mi az a valami, amitől minden reggel fel akar kelni az ágyból. Ezért szereztem többek között felsőfokú kommunikációs szakképesítést s ezért diplomáztam szociológia szakon, majd a coachingra rátalálva a Media Coaching, a Coachingcentrum és az Innermetrix Hungary erős képzéseit végeztem el. Családos emberként is az egyensúlyra törekszem; aktívan sportolok és egy remek zenekarban gitározom.
További cikkek
A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted

Mi az a coaching és miért lehet jó neked?

A coaching egy szuper jó dolog, egy olyan folyamat, ami során az önismereted mélyítésével, a belső erőforrásaid azonosításával és mozgósításával a korábbinál elégedettebb életet élhetsz. A klienseim AHA-élményei- és a

Így törj ki az újévi fogadalmak csapdájából!

Az újévi fogadalmak világa veszélyes terep, megfelelő felszerelés nélkül szinte borítékolható a kudarc és a fogadkozók közel nyolcvan százaléka nem is képes elérni a fogadalmaiban meghatározott céljait. Emiatt jó részüket,

Hogyan tűzz ki SMART célokat? + sablon!

A SMART célok és célkijelölés folyamata a jelenlegi formájában még ismeretlen volt kétezer éve, ám Seneca már unalomig ismetelt mondása a hajóról, a szélről és a kikötőről napjainkban is igaz.