LIppai Roland

Szerző

A mérgező emberek sokak életét keserítik meg. Mindannyian találkozhattunk már toxikus emberekkel. A mérgező ember áskálódik mögötted és ellened, minden létező eszközzel akadályozza az életed, elszívja az életerőd, az életed olyan színterein jelenik meg, ahol nagyon nincsen keresnivalója.


Körülötted bárki mérgezővé válhat. Rokonod, barátod, ismerősöd, kollégád, főnököd. Vagy akár a példaképed, sporttársad, csapattársad is.

A mérgező ember nem a szobában gubbaszt

A mérgező ember sokak fejében talán egyfajta, a félhomályos szoba sarkában gubbasztó figura képében jelenik meg. Van ilyen is. De az ilyen figura megjelenhet nagyon is látványosan; látszólag boldogan, frissen, energikusan, olykor szemkápráztatóan. Az online és a valóság első pár perce mindent elbír, de éles helyzetekben a pillanat milliomod része alatt lelepleződik.

A mérgező ember szélsőségesen énközpontú, elképesztően gravitál; minden energiát igyekszik elszívni másoktól. A legpatinásabb névjegykártya birtokosa is lehet olyan ember, akinek a jelenléte feszültséget kelt, aki összezavar, szemben veled és az érdekei mentén felemel, de neki hátat fordítva Sith Nagyúr módjára szívja el az erőd. Szinte észre sem veszed, csak minden nappal egyre gyengébb vagy. Megrendíti az önbizalmad és értékrended.

Miről ismerheted föl őket?

énközpontúak

döbbenetesen alacsony az empátia szintjük

a manipuláció nagymesterei

nem adnak semmit, de mindent el akarnak venni

ritkán, vagy sosem kérnek bocsánatot

önkritikájuk látszólagos, a pozitív megerősítésre utaznak

fekete fényükkel nem csak másokat, hanem önmagukat is elvakítják

isten komplexussal jelennek meg minden helyzetben

folyamatosan ítélkeznek és kombinálnak

nem tisztelnek senkit

nem, vagy csak az érdekeik mentén örülnek mások sikereinek

A mérgező emberek ellen egy igazán jó megoldás létezik

Nem akkor teszel rosszat magaddal, ha az ébredési folyamatod lassú – tegye fel a kezét, aki az énképviselet, a magas szintű önismeret császáraként jött a világra –, akkor van súlyos probléma és akkor hibázol, ha az esetleges jószándékú, esetleg erősebb jelzések ellenére sem teszel semmit.

Változtatni és kiállni nem könnyű. De sem az asszertivitás, sem a nyílt- és erősebb kommunikáció nem képes megváltoztatni egy ilyen embert, mint ahogyan az oroszlán sem tér át a vegán kosztra. S főleg: kinek van arra energiája, hogy folyamatosan hárítson, védekező állásba húzódjon?

Adódik az egymillió dolláros kérdés, hogy mit tehetsz az életed mérgező emberekkel?

Sok mindent írnak asszeritivásról, türelemről, lágy odafordulásról és a másik fél helyzetének megértéséről. Ez csak egy ideig „működik”, csak látszatmegoldásról van szó éppen a mérgező emberek jellemzői miatt – hiszen éppen a befogadás, az önismeret és az önreflexió képessége hiányzik belőlük. Megtévesztenek, átvernek és lerabolnak. Lehet kínlódni évekig, akár egy életen át, folyamatos stresszben (a stresszel szemben így lehetsz ellenállóbb) és szorongásban

Az egyetlen megoldás a kapcsolat lezárása és végleges megszakítása.

Fotó: Michal Jarmoluk/Pixabay

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Mindig is érdekelt, hogy valójában mi az, ami egy embert előrevisz az élete során, hogy mi az a valami, amitől minden reggel fel akar kelni az ágyból. Ezért szereztem többek között felsőfokú kommunikációs szakképesítést s ezért diplomáztam szociológia szakon, majd a coachingra rátalálva a Media Coaching, a Coachingcentrum és az Innermetrix Hungary erős képzéseit végeztem el. Családos emberként is az egyensúlyra törekszem; aktívan sportolok és egy remek zenekarban gitározom.
További cikkek
A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted

8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig

Így törj ki az újévi fogadalmak csapdájából!

Az újévi fogadalmak világa veszélyes terep, megfelelő felszerelés nélkül szinte borítékolható a kudarc és a fogadkozók közel nyolcvan százaléka nem is képes elérni a fogadalmaiban meghatározott céljait. Emiatt jó részüket,

Hogyan tűzz ki SMART célokat? + sablon!

A SMART célok és célkijelölés folyamata a jelenlegi formájában még ismeretlen volt kétezer éve, ám Seneca már unalomig ismetelt mondása a hajóról, a szélről és a kikötőről napjainkban is igaz.