LIppai Roland

A coaching egy szuper jó dolog, egy olyan folyamat, ami során az önismereted mélyítésével, a belső erőforrásaid azonosításával és mozgósításával a korábbinál elégedettebb életet élhetsz. A klienseim AHA-élményei- és a saját tapasztalataim alapján is úgy vélem, hogy a coaching folyamatos „ébredések” láncolatát is jelenti. Nem arról van szó, hogy tökéletes lesz az életed – légy óvatos, ha valaki ilyet ígér neked –, hanem hogy a kihívásaiddal, nehézségeiddel, elakadásaiddal jobban meg tudsz küzdeni, sőt, azok jó részét meg is tudod előzni.

Tony Robbins szerint a sikerhez – így a Te sikeredhez is, legyen szó bármiről – vezető út nagy és határozott cselekvések sorozatával van kikövezve. Vagyis ha igazán elkötelezett vagy a változtatás mellett, akkor egy jó coaching folyamat alapvetően változtatja meg az életminőséged; jobban megismered magad, tudatosabbá- és hatékonyabbá válsz, jobban kezeled, illetve megelőződ a konfliktusokat és a krónikus stresszt. Harmonikusabbá válik a magánéleted, lehet újra hobbid, motiváltabb és hatékonyabb leszel a munkádban. Mindennek a pozitív hatásai megjelennek a magán- és a szakmai életedben is. Kell ennél több?

A coach nem ad tanácsot, hanem a kérdéseivel, gyakorlataival a kliens önmaga jön rá a megoldásokra.
Kal Visuals/Unsplash

Akkor most nézzünk meg néhány coaching definíciót!

A coaching egy partneri együttműködésen alapuló, gondolatébresztő és kreatív folyamat, ami során a kliens inspirációt és motivációt nyer arra, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az élete bármelyik területéből. Az ICF Hungary meghatározása szerint olyan egyedi szolgálatásról van szó, aminek célja ugyan az ügyfél elakadásainak feloldása, ám módszereiben és logikájában eltér a pszichoterápiától, a tanácsadástól, a mentoringtól és a tréningtől is. A coaching egy olyan, a bizalmon alapuló személyes kapcsolat a coach és kliens között, aminek célja az ügyfél elakadásainak, aktuális élethelyzetének tudatosítása, majd az azokra adott válaszok megtalálása az ügyfél saját erőforrásainak feltárásával.

Sárvári György pszichológus-coach szerint „a coaching folyamat annak az intenzív emberi találkozásnak fenntartott hely, ahol két ember szövetséget köt arra, hogy együtt haladnak a tanulás egy speciális ösvényén. Problémákat oldanak meg, döntéseket készítenek elő, és rendíthetetlenül szembenéznek azokkal az árnyakkal, amelyek mindeközben megjelennek.” A sikeres coaching egyik legfontosabb alapfeltétele a coach és a coachee közötti feltételen bizalom.

A coach nem tanácsadó

Eloszlatnék egy tévhitet: a coach soha nem ad tanácsot. Aki tanácsot ad, az a tanácsadó. A coach munkamódszere alapját többek között az aktív figyelem és a célzott kérdések jelentik annak érdekében, hogy a kliens olyan új nézőpontokat találjon és visszajelzéseket kapjon, amik támogatják őt a saját megoldásai megtalálásában. Vagyos a coach olyan, mint egy „külső szem”. Egy coaching esetében általában 3-10 alkalomból álló folyamatról, ami a fejlődés ütemétől, mértékétől függően változhat.

Tisztázzuk a coaching és más segítő szakmák viszonyát

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert míg sok évtizede a legtöbb ember teljesen egyedül maradt a (többnyire feldolgozatlan) problémáival, addig ma már az elakadás jellegétől függően a támogatás számos formája áll rendelkezésünkre. Ma már nem lehet kifogás: nagyrészt csak rajtunk múlik, hogy mihez kezdünk a kihívásainkkal. Vagyis a segítő foglalkozások számos típusa érhető el a klasszikus pszichoterápiától kezdve a tréningekig. E körbe tartoznak még a mediátorok, a szociális munkások, a mentálhigiénés szakemberek, a kineziológusok és a mentorok is.

A coaching egy olyan támogató beszélgetés, ami során a klines tudatosítja és elkezdi használni a saját belső erőforrásait.
Bármikor kérhetünk támogatást. Fotó: Christina Wocintechchat/Unsplash

A pszichoterápiát pszichológus vagy az orvosi végezettséggel és gyógyszerfelírási joggak is rendelkező pszichiáter vezeti, s olyan páciensekkel dolgozik, akik alapvetően lelki és/vagy mentális problémákkal küzdenek, a folyamat célja pedig a múlt és a különböző traumák feldolgozása, a mentális betegségek gyógyítása. A mentálishigiénés szakember és kliense között segítő beszélgetés zajlik, aminek iránya a jelen és a múlt, de sohasem a jövő.

A pszichodráma olyan módszer, aminek különböző élethelyzeteket játszanak el a résztvevők. Olyan terápiás, majd személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszerről van szó, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. A pszichodráma gyerekek esetében magas hatásfokkal működik.

A mediátor esetén pedig egy olyan közvetítő személyről van szó, aki két ember vagy más aktorok között segít az információáramlásban és annak megértésében egy-egy vitás vagy konfliktusos helyzet megoldását segítve.

A legtöbb segítő foglalkozással és bizonyos tanácsadói formákkal szemben a coaching jelen- és jövőfókuszú, nem foglalkozik a múlt eseményeivel csak abban az esetben, ha az a téma megértését és a továbblépést szolgálja. Tehát a lelki problémák, traumák feldolgozása meghaladják a coach szakmai kompetenciáját és felelősségi körét, ezért nem is foglalkozhat velük.

A coach kompetenciáin kívül eső néhány terület:

• depresszió

• gyászfeldolgozás

• bántalmazás

• függőségek

• a múlt feldolgozása

• traumák feldolgozása

• krízis és válságkezelés

• táplálkozási zavarok

A coaching eredete és egy tabudöntögető tenisz edző

A coaching szakma karrierje ismert – állítólag Szókratész már „kérdezett” a „meggyőzés” helyett, valamint a 19. század közepén Oxfordban is megjelentek a tutorok – ám a paradigmaváltás Tim Gallwey profi teniszező és edző nevéhez köthető. Gallwey több mint négy évtizede megjelent, „A tenisz, mint belső játszma” című könyvével szakított azzal az elképzeléssel, hogy a sportban egy edzőnek csupán csak technikai szerepe lenne. Valójában a talpáról a feje tetejére állította az addigi paradigmát azzal, hogy a mentális-pszichikai képességek fontosságát a fizikai felkészültség fölé helyezte. Bevezette a külső- és a belső én fogalmát, feltárva e két dimenzió működését és egymásra kifejtett hatását.

A coaching szemlélet az elmúlt évtizedekben igen gyorsan meghódította az üzleti világot is, ahol az alkalmazottak, a vezetők egyfajta sportolókként vannak jelen – hiszen számokban mérhető eredményeket kell letenniük az asztalra – csak éppen a gazdasági rendszer arénájában küzdenek. Tehát a coaching jó ideje egy, különböző területekre specializálódott segítő szakmává vált. A legismertebb területek: az executive-, business-, life- és sport coaching.

A life coaching – önismeret, munka-magánélet konfliktusok, szülői kihívások

A coaching igencsak népszerű területe a life coaching, ami nem csupán egy adott „területen” való elakadásra fókuszál – lásd: munkahely, sportpálya – hanem az egyén életének bármelyik dimenziójában megjelenő elakadás témává válhat; az önismereti kérdések, a munka-magánélet konfliktusai, az életközepi válság, egy új karrierút megtervezése, a szülői léttel összefüggő problémák, illetve a stressz-, a kiégés-, valamint a magán- és párkapcsolati problémák bizonyos, még nem pszichológust vagy más szakembert igénylő esetei is ide tartozhatnak.

Kiégés, konfliktusok kezelése, életmódváltás - a coaching életterületen  nyújt támogatást.
Az elégedettség alapja a kiegyensúlyott életvitel. Fabio Comparelli/Unsplash

A karrier coaching – szakmai élet, karrier, hatékonyság, kiégés

A karrier coaching során kifejezetten a kliens szakmai életére és a karrierjére fókuszál, legyen szó az aktuális karrier megrekedéséről, egy új karrierút megtervezéséről, vagy akár teljes újrakezdésről. Megoldást jelent a munkahelyi konfliktusok kezelésében, a döntéshozatali-, kompetencia- és a személyes hatékonyság, illetve a motiváció fejlesztésében is. Ezek mellett a munkahelyi stressz, valamint a kiégés megelőzése és kezelése is témapaletta részét jelentik.

A karrer újratervezése, vagy a teljes karrierváltás is sikeresebb lehet egy karrier coach támogatásával.
A karrier coaching szabadúszóként és alkalmazottként is hasznos. Fotó: Emre Aliriz/Unsplash

Business és executive coaching – időmenedzsment, delegálás, vezetői magány

A business coaching elődleges célja, hogy az ügyfél a lehető leghatékonyabban tudjon érvényesülni – ez fontos kitétel! – munkahelyén, így a legfontosabb feladat az e cél előtt álló akadályok azonosítás és lebontása. Egy munkavállaló esetében számos téma merülhet föl a kommunikációtól kezdve az időgazdálkodáson át a konfliktuskezelésig bezárólag.

Egy vezetőnek, alkalmazottnak, de egy szabadúszónak is szüksége lehet coach támogatására.
Fókuszált és hatékony munkavégzés. Fotó: Linkedin Sales Solutions/Unsplash

Az üzleti élet valóságához igazodva a business coaching is rétegződött, így e terület esetében beszélhetünk középvezetői-, vezetői-, illetve felsővezetői (executive) coachingról. Minden szint hozza a saját kihívásait, hiszen a problémamegoldás, a stresszkezelés, a delegálás, az előadói- és prezentációs készségesek fejlesztése, vagy éppen napjaink egyik legsúlyosabb problémája, a munka-magánélet egyensúlyának nehézségei mindenkit érinthetnek a szervezetben.

A felsővezetői szinten pedig megjelenik egy speciális helyzet is: a felsővezető magányossága, aminek téma elhanyagolása nem csupán a vezetőt, de rajta keresztül a teljes szervezetet is negatívan érintheti.

Sport coaching – nem csak profiknak

 „A sport-coaching a sportolók mentális edzése: mentális állóképességük, adott esetben megküzdő-képességük javítását értjük alatta. A cél egyértelműen a teljesítmény javítása”. A sport coaching – csak úgy, mint a szakma egyéb területei – nem tanácsadás vagy mentorálás, hanem az adott sportoló erőforrásainak feltárására irányul úgy, hogy az erősségek alkalmazása természetessé váljon a sorttevékenysége során. Speciális területről van szó, hiszen egy sportoló esetében minden teljesítmény számokban mérhető. A kliensek leginkább „a” (verseny)sportolók, ám a szabadidősportolók mellett meglepően széles azok köre, akiknek adott esetben szükségük lehet egy „külső szemre”. A teljesség igénye nélkül: edzők, sport- és csapatorvosok, sportvezetők, játékvezetők, testnevelő tanárok, vagy éppen sportpszichológusok számára lehet hasznos a sport coaching.

A sport a stresszcsökkentés és az egészségmegőrzés egyik legjobb módja.
A sport coaching nem csak a profiknak jár. Fotó: Gary Butterfield/Unsplash

Ugyanakkor például a gasztro- és shadow coaching formájában újabb irányzatok is megjelentek. Előbbi a táplálkozási szokásokon keresztül ragadja meg az elakadásokat, míg az utóbbi esetében a coach „árnyékként követi” a klienst, annak minden mozdulatát megfigyelve a későbbi lehető legpontosabb feltárás reményében.

Összefoglalva

A coach „külső szemként” nem ad tanácsokat, mert a coaching folyamat alapját többek között az aktív figyelem és a célzott kérdések jelentik. Az a cél, hogy a kliens olyan új nézőpontokat találjon és visszajelzéseket kapjon, amik támogatják őt a saját megoldásai megtalálásában. A szakma az évek során több nagy területre – life-, business, karrier, sport – szakosodott, ahol az adott területre jellemző kihívások megoldásában nyújt segítséget.

(címlapkép: 3194556/pixabay)

Ha szeretnél változtani és úgy érzed, támogatásra van szükséged, mindössze egy email távolságára vagyok tőled, a #lifedriving hírlevélre pedig lejjebb tudsz feliratkozni.

Tetszett, amit olvastál? Akkor iratkozz föl az ingyenes #lifedriving hírlevélre és értesül elsőként a posztokról és más hasznos tartalmakról!

Oszd meg a posztot az ismerőseiddel!
Facebook
Linkedin
EMAIL

Lippai Roland

Voltam vasgyári munkás, árufeltöltő és futár, az elmúlt közel két évtizedet pedig bő tízévnyi vezetői tapasztalatot is szerezve a média világában töltöttem. A coach végzettségeim mellett szociológia diplomával és felsőfokú kommunikációs szakképesítéssel is rendelkezem. Abban hiszek, hogy az egészséges törekvés az élet minden területén meghozza az eredményét. Családos emberként is az egyensúly megtartására törekszem; ultrafutóként aktívan sportolok, és egy koncertező zenekarban gitározom.
További cikkek
8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig

A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted