LIppai Roland

Szerző

A coaching egy szuper jó dolog, egy olyan folyamat, ami során az önismereted mélyítésével, a belső erőforrásaid azonosításával és mozgósításával a korábbinál elégedettebb életet élhetsz. A klienseim AHA-élményei- és a saját tapasztalataim alapján is úgy vélem, hogy a coaching folyamatos „ébredések” láncolatát is jelenti. Nem arról van szó, hogy tökéletes lesz az életed – légy óvatos, ha valaki ilyet ígér neked –, hanem hogy a kihívásaiddal, nehézségeiddel, elakadásaiddal jobban meg tudsz küzdeni, sőt, azok jó részét meg is tudod előzni.

Tony Robbins szerint a sikerhez – így a Te sikeredhez is, legyen szó bármiről – vezető út nagy és határozott cselekvések sorozatával van kikövezve. Vagyis ha igazán elkötelezett vagy a változtatás mellett, akkor egy jó coaching folyamat alapvetően változtatja meg az életminőséged; jobban megismered magad, tudatosabbá- és hatékonyabbá válsz, jobban kezeled, illetve megelőződ a konfliktusokat és a krónikus stresszt. Harmonikusabbá válik a magánéleted, lehet újra hobbid, motiváltabb és hatékonyabb leszel a munkádban. Mindennek a pozitív hatásai megjelennek a magán- és a szakmai életedben is. Kell ennél több?

A coach nem ad tanácsot, hanem a kérdéseivel, gyakorlataival a kliens önmaga jön rá a megoldásokra.
Kal Visuals/Unsplash

Akkor most nézzünk meg néhány coaching definíciót!

A coaching egy partneri együttműködésen alapuló, gondolatébresztő és kreatív folyamat, ami során a kliens inspirációt és motivációt nyer arra, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az élete bármelyik területéből. Az ICF Hungary meghatározása szerint olyan egyedi szolgálatásról van szó, aminek célja ugyan az ügyfél elakadásainak feloldása, ám módszereiben és logikájában eltér a pszichoterápiától, a tanácsadástól, a mentoringtól és a tréningtől is. A coaching egy olyan, a bizalmon alapuló személyes kapcsolat a coach és kliens között, aminek célja az ügyfél elakadásainak, aktuális élethelyzetének tudatosítása, majd az azokra adott válaszok megtalálása az ügyfél saját erőforrásainak feltárásával.

Sárvári György pszichológus-coach szerint „a coaching folyamat annak az intenzív emberi találkozásnak fenntartott hely, ahol két ember szövetséget köt arra, hogy együtt haladnak a tanulás egy speciális ösvényén. Problémákat oldanak meg, döntéseket készítenek elő, és rendíthetetlenül szembenéznek azokkal az árnyakkal, amelyek mindeközben megjelennek.” A sikeres coaching egyik legfontosabb alapfeltétele a coach és a coachee közötti feltételen bizalom.

A coach nem tanácsadó

Eloszlatnék egy tévhitet: a coach soha nem ad tanácsot. Aki tanácsot ad, az a tanácsadó. A coach munkamódszere alapját többek között az aktív figyelem és a célzott kérdések jelentik annak érdekében, hogy a kliens olyan új nézőpontokat találjon és visszajelzéseket kapjon, amik támogatják őt a saját megoldásai megtalálásában. Vagyos a coach olyan, mint egy „külső szem”. Egy coaching esetében általában 3-10 alkalomból álló folyamatról, ami a fejlődés ütemétől, mértékétől függően változhat.

Tisztázzuk a coaching és más segítő szakmák viszonyát

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert míg sok évtizede a legtöbb ember teljesen egyedül maradt a (többnyire feldolgozatlan) problémáival, addig ma már az elakadás jellegétől függően a támogatás számos formája áll rendelkezésünkre. Ma már nem lehet kifogás: nagyrészt csak rajtunk múlik, hogy mihez kezdünk a kihívásainkkal. Vagyis a segítő foglalkozások számos típusa érhető el a klasszikus pszichoterápiától kezdve a tréningekig. E körbe tartoznak még a mediátorok, a szociális munkások, a mentálhigiénés szakemberek, a kineziológusok és a mentorok is.

A coaching egy olyan támogató beszélgetés, ami során a klines tudatosítja és elkezdi használni a saját belső erőforrásait.
Bármikor kérhetünk támogatást. Fotó: Christina Wocintechchat/Unsplash

A pszichoterápiát pszichológus vagy az orvosi végezettséggel és gyógyszerfelírási joggak is rendelkező pszichiáter vezeti, s olyan páciensekkel dolgozik, akik alapvetően lelki és/vagy mentális problémákkal küzdenek, a folyamat célja pedig a múlt és a különböző traumák feldolgozása, a mentális betegségek gyógyítása. A mentálishigiénés szakember és kliense között segítő beszélgetés zajlik, aminek iránya a jelen és a múlt, de sohasem a jövő.

A pszichodráma olyan módszer, aminek különböző élethelyzeteket játszanak el a résztvevők. Olyan terápiás, majd személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszerről van szó, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. A pszichodráma gyerekek esetében magas hatásfokkal működik.

A mediátor esetén pedig egy olyan közvetítő személyről van szó, aki két ember vagy más aktorok között segít az információáramlásban és annak megértésében egy-egy vitás vagy konfliktusos helyzet megoldását segítve.

A legtöbb segítő foglalkozással és bizonyos tanácsadói formákkal szemben a coaching jelen- és jövőfókuszú, nem foglalkozik a múlt eseményeivel csak abban az esetben, ha az a téma megértését és a továbblépést szolgálja. Tehát a lelki problémák, traumák feldolgozása meghaladják a coach szakmai kompetenciáját és felelősségi körét, ezért nem is foglalkozhat velük.

A coach kompetenciáin kívül eső néhány terület:

• depresszió

• gyászfeldolgozás

• bántalmazás

• függőségek

• a múlt feldolgozása

• traumák feldolgozása

• krízis és válságkezelés

• táplálkozási zavarok

A coaching eredete és egy tabudöntögető tenisz edző

A coaching szakma karrierje ismert – állítólag Szókratész már „kérdezett” a „meggyőzés” helyett, valamint a 19. század közepén Oxfordban is megjelentek a tutorok – ám a paradigmaváltás Tim Gallwey profi teniszező és edző nevéhez köthető. Gallwey több mint négy évtizede megjelent, „A tenisz, mint belső játszma” című könyvével szakított azzal az elképzeléssel, hogy a sportban egy edzőnek csupán csak technikai szerepe lenne. Valójában a talpáról a feje tetejére állította az addigi paradigmát azzal, hogy a mentális-pszichikai képességek fontosságát a fizikai felkészültség fölé helyezte. Bevezette a külső- és a belső én fogalmát, feltárva e két dimenzió működését és egymásra kifejtett hatását.

A coaching szemlélet az elmúlt évtizedekben igen gyorsan meghódította az üzleti világot is, ahol az alkalmazottak, a vezetők egyfajta sportolókként vannak jelen – hiszen számokban mérhető eredményeket kell letenniük az asztalra – csak éppen a gazdasági rendszer arénájában küzdenek. Tehát a coaching jó ideje egy, különböző területekre specializálódott segítő szakmává vált. A legismertebb területek: az executive-, business-, life- és sport coaching.

A life coaching – önismeret, munka-magánélet konfliktusok, szülői kihívások

A coaching igencsak népszerű területe a life coaching, ami nem csupán egy adott „területen” való elakadásra fókuszál – lásd: munkahely, sportpálya – hanem az egyén életének bármelyik dimenziójában megjelenő elakadás témává válhat; az önismereti kérdések, a munka-magánélet konfliktusai, az életközepi válság, egy új karrierút megtervezése, a szülői léttel összefüggő problémák, illetve a stressz-, a kiégés-, valamint a magán- és párkapcsolati problémák bizonyos, még nem pszichológust vagy más szakembert igénylő esetei is ide tartozhatnak.

Kiégés, konfliktusok kezelése, életmódváltás - a coaching életterületen  nyújt támogatást.
Az elégedettség alapja a kiegyensúlyott életvitel. Fabio Comparelli/Unsplash

A karrier coaching – szakmai élet, karrier, hatékonyság, kiégés

A karrier coaching során kifejezetten a kliens szakmai életére és a karrierjére fókuszál, legyen szó az aktuális karrier megrekedéséről, egy új karrierút megtervezéséről, vagy akár teljes újrakezdésről. Megoldást jelent a munkahelyi konfliktusok kezelésében, a döntéshozatali-, kompetencia- és a személyes hatékonyság, illetve a motiváció fejlesztésében is. Ezek mellett a munkahelyi stressz, valamint a kiégés megelőzése és kezelése is témapaletta részét jelentik.

A karrer újratervezése, vagy a teljes karrierváltás is sikeresebb lehet egy karrier coach támogatásával.
A karrier coaching szabadúszóként és alkalmazottként is hasznos. Fotó: Emre Aliriz/Unsplash

Business és executive coaching – időmenedzsment, delegálás, vezetői magány

A business coaching elődleges célja, hogy az ügyfél a lehető leghatékonyabban tudjon érvényesülni – ez fontos kitétel! – munkahelyén, így a legfontosabb feladat az e cél előtt álló akadályok azonosítás és lebontása. Egy munkavállaló esetében számos téma merülhet föl a kommunikációtól kezdve az időgazdálkodáson át a konfliktuskezelésig bezárólag.

Egy vezetőnek, alkalmazottnak, de egy szabadúszónak is szüksége lehet coach támogatására.
Fókuszált és hatékony munkavégzés. Fotó: Linkedin Sales Solutions/Unsplash

Az üzleti élet valóságához igazodva a business coaching is rétegződött, így e terület esetében beszélhetünk középvezetői-, vezetői-, illetve felsővezetői (executive) coachingról. Minden szint hozza a saját kihívásait, hiszen a problémamegoldás, a stresszkezelés, a delegálás, az előadói- és prezentációs készségesek fejlesztése, vagy éppen napjaink egyik legsúlyosabb problémája, a munka-magánélet egyensúlyának nehézségei mindenkit érinthetnek a szervezetben.

A felsővezetői szinten pedig megjelenik egy speciális helyzet is: a felsővezető magányossága, aminek téma elhanyagolása nem csupán a vezetőt, de rajta keresztül a teljes szervezetet is negatívan érintheti.

Sport coaching – nem csak profiknak

 „A sport-coaching a sportolók mentális edzése: mentális állóképességük, adott esetben megküzdő-képességük javítását értjük alatta. A cél egyértelműen a teljesítmény javítása”. A sport coaching – csak úgy, mint a szakma egyéb területei – nem tanácsadás vagy mentorálás, hanem az adott sportoló erőforrásainak feltárására irányul úgy, hogy az erősségek alkalmazása természetessé váljon a sorttevékenysége során. Speciális területről van szó, hiszen egy sportoló esetében minden teljesítmény számokban mérhető. A kliensek leginkább „a” (verseny)sportolók, ám a szabadidősportolók mellett meglepően széles azok köre, akiknek adott esetben szükségük lehet egy „külső szemre”. A teljesség igénye nélkül: edzők, sport- és csapatorvosok, sportvezetők, játékvezetők, testnevelő tanárok, vagy éppen sportpszichológusok számára lehet hasznos a sport coaching.

A sport a stresszcsökkentés és az egészségmegőrzés egyik legjobb módja.
A sport coaching nem csak a profiknak jár. Fotó: Gary Butterfield/Unsplash

Ugyanakkor például a gasztro- és shadow coaching formájában újabb irányzatok is megjelentek. Előbbi a táplálkozási szokásokon keresztül ragadja meg az elakadásokat, míg az utóbbi esetében a coach „árnyékként követi” a klienst, annak minden mozdulatát megfigyelve a későbbi lehető legpontosabb feltárás reményében.

Összefoglalva

A coach „külső szemként” nem ad tanácsokat, mert a coaching folyamat alapját többek között az aktív figyelem és a célzott kérdések jelentik. Az a cél, hogy a kliens olyan új nézőpontokat találjon és visszajelzéseket kapjon, amik támogatják őt a saját megoldásai megtalálásában. A szakma az évek során több nagy területre – life-, business, karrier, sport – szakosodott, ahol az adott területre jellemző kihívások megoldásában nyújt segítséget.

(címlapkép: 3194556/pixabay)

Ha szeretnél változtani és úgy érzed, támogatásra van szükséged, mindössze egy email távolságára vagyok tőled, a #lifedriving hírlevélre pedig lejjebb tudsz feliratkozni.

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Mindig is érdekelt, hogy valójában mi az, ami egy embert előrevisz az élete során, hogy mi az a valami, amitől minden reggel fel akar kelni az ágyból. Ezért szereztem többek között felsőfokú kommunikációs szakképesítést s ezért diplomáztam szociológia szakon, majd a coachingra rátalálva a Media Coaching, a Coachingcentrum és az Innermetrix Hungary erős képzéseit végeztem el. Családos emberként is az egyensúlyra törekszem; aktívan sportolok és egy remek zenekarban gitározom.
További cikkek
Hogyan tűzz ki SMART célokat? + sablon!

A SMART célok és célkijelölés folyamata a jelenlegi formájában még ismeretlen volt kétezer éve, ám Seneca már unalomig ismetelt mondása a hajóról, a szélről és a kikötőről napjainkban is igaz.

8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig

Mi az a coaching és miért lehet jó neked?

A coaching egy szuper jó dolog, egy olyan folyamat, ami során az önismereted mélyítésével, a belső erőforrásaid azonosításával és mozgósításával a korábbinál elégedettebb életet élhetsz. A klienseim AHA-élményei- és a

Így törj ki az újévi fogadalmak csapdájából!

Az újévi fogadalmak világa veszélyes terep, megfelelő felszerelés nélkül szinte borítékolható a kudarc és a fogadkozók közel nyolcvan százaléka nem is képes elérni a fogadalmaiban meghatározott céljait. Emiatt jó részüket,