LIppai Roland

Szerző

A stresszt nem tudod elkerülni, de hatékony stresszkezeléssel nyugodtabbá és harmonikusabbá teheted az életed. Akkor döntesz a legjobban, az alkohol és a dohányzás helyett a rendszeres sportot választod.


A fizikailag aktív emberek egészségesebben élnek, az élet minden területén jobban teljesítenek. Ehhez csak annyi időre van szükséged hetente, amennyit naponta a mobilodra szánsz. Stressz és stresszhelyzetek mindig is lesznekl az életedben, az a kérdés, hogy azokat hogyan reagálod le (a stresszkezeléssel kapcsolatos további haszonos tippekért kattints ide)

Megvan az elhízás és a stressz ellenszere

Százával lehetne sorolni az érveket a sportolás, a fizikai aktivitás, a rendszeres testmozgás fontossága mellett. Rögtön leírom a legsúlyosabb állítást: aki fizikailag inaktív életet el, nagyobb eséllyel betegszik meg és él kevesebb egészségben eltöltött évet és nagyobb a kockázata az idő előtti elhalálozásra is. Ez senkinek sem lehet az életcélja, ám ennek ellenére például mi magyarok az elmúlt öt évben egyre kevesebbet mozogtak uniós szinten is, miközben – a koronavírus járványtól függetlenül is – meglehetősen rosszul teljesítünk a szív- és érrendszeri, a daganatos, a krónikus megbetegedések, a depresszió és a halálozások terén is. Sőt: világszinten a negyedik legelhízottabb társadalom vagyunk, ami megalapozza a jövőt is, de nem úgy, ahogyan szeretnénk.

A rendszeres fizikai aktivitás viszont egyszerűen jobbá teszi az életed; jöhet akár milyen stresszhelyzet, szinte biztos, hogy megküzdesz vele. Ne tartozz azok közé, akik egészségtelenül élnek, mert annak következményeivel nem csak neked, hanem a szeretteidnek is meg kell majd küzdeniük.

Mi jó neked, ha aktívan élsz?

Anders Hansen svéd pszichiáter az Edzett agy című élvezetesen megírt könyvében a legújabb MR és MRI alapú agykutatások eredményei alapján foglalja össze, hogy a rendszeres fizikai aktivitás miképpen emeli magasabb szintre, teszi jobbá az ember életét. S ez rád is vonatkozik!

A stressz és a rá adott jó válasz: az egyik megoldás, ha sportolsz

A magas és krónikus stresszszinttel élők számára kifejezetten hasznos lehet, ahogyan Hansen bemutatja a „stresszgyár” amigdala működését, illetve a hippokampusz és a homloklebeny közbelépését azért, hogy a stresszreakciók ne tegyék tönkre életüket. Ahhoz viszont, hogy e két terület jól működjön és erősödjön is új idegi kapcsolatok kialakulása határásra – amire minden bizonnyal egyre nagyobb szükség lesz a jövőben – egy valami mindenképpen nélkülözhetetlen és semmivel sem pótolható: ez pedig a rendszeres fizikai aktivitás és sport. De Hansen mást is bizonyít: a fizikai aktivitás jótékony hatással bír a memóriára, erősíti a figyelmet és a fókuszt, s mivel erősíti az agy különböző részei közötti kapcsolat, a fizikailag aktív ember okosabbá is válhat.

Ezért éri meg sportolnod: jobb szex, nagyobb izomerő, nagyobb álló- és stressztűrő képesség

Remélem, hogy már meggyőztelek arról, hogy miért érdemes hetente egy-két órát mozgásra szánnod, de mutatok még egy csinos felsorolást:

 1. csökken a korai halálozás kockázata
 2. levezeted a stresszt, kiegyensúlyozottabb leszel
 3. csökken az emlő- és a vastagbélrák kialakulásának kockázata
 4. csökken a magas vérnyomás, a koszorúér-betegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség, illetve az inzulin rezisztencia szindróma (metabolikus szindróma) kialakulásnak kockázata
 5. növekszik az állóképességed és az izomerőd
 6. nagyobb lesz az önbizalmad
 7. javul az önértékelésed
 8. kitartóbbá válsz
 9. erősödik az önfegyelmed és a szervező képességed
 10. büszke leszel magadra és mások is azok lesznek rád
 11. hatékonyabbá válik a gondolkodásod
 12. előnyösen változik a testtartásod
 13. könnyebben éred el és tartod meg a megfelelő testtömeged
 14. jobb lesz a stressztűrő képességed és a depresszió is nagyobb eséllyel kerül el
 15. jobb lesz a szexuális életed
 16. láthatod felnőni a gyerekedet

Jól látszik, hogy a sport az életednek valamennyi területére pozitívan hat, sokat teszel magadért azzal, ha újratervezed a mindennapjaidat – vagy akár az életed egy nagyobb részét – és helyet keresel a rendszeres mozgás számára. A WHO ajánlása a mozgásra heti 150 perc – mindössze 2,5 óra. Ez kevesebb, mint amennyit naponta az ébren töltött idődből a mobilodra szánsz. Tehát minimum ennyi időt kellene felszabadítanod az életedből a jobb életminőségedért.

A jó hír az, hogy nem kell azonnal levonulnod egy edzőterembe vagy a Margitszigeten futnod a mínuszokban hajnalok hajnalán.

Íme néhány nagyon egyszerű trükk arra, hogy „észrevétlenül” szokásoddá váljon a rendszeres fizikai aktivitás:

 • felejtsd el a liftet, használd a lépcsőt
 • ha megteheted, közlekedj gyalog vagy kerékpárral
 • az ülő életmód az ember csendes gyilkosa, így óránként állj fel az asztaltól és mozogj öt-tíz percet, ehhez számos rövid videót találsz, használd őket bátran
 • szervezzetek közös mozgást a barátaiddal, családtagjaiddal, keress kapcsolatot hobbi vagy amatőr sportolókkal, hogy kölcsönösen motiváljátok egymást

Összefoglalva

A fizikai aktivitásod alapvetően határozza meg a mentális- és a fizikai állapotodat. Ha aktívan élsz, nagyobb eséllyel kerülnek el a betegségek, egészségesebb és elégedettebb leszel. Az újratervezés sosem könnyű, de a befektetett munkád pozitív eredményét egész életedben élvezheted.

Találj rá egy okot és csináld!

(foto: Bruce Mars/Unsplash)

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Mindig is érdekelt, hogy valójában mi az, ami egy embert előrevisz az élete során, hogy mi az a valami, amitől minden reggel fel akar kelni az ágyból. Ezért szereztem többek között felsőfokú kommunikációs szakképesítést s ezért diplomáztam szociológia szakon, majd a coachingra rátalálva a Media Coaching, a Coachingcentrum és az Innermetrix Hungary erős képzéseit végeztem el. Családos emberként is az egyensúlyra törekszem; aktívan sportolok és egy remek zenekarban gitározom.
További cikkek
Így törj ki az újévi fogadalmak csapdájából!

Az újévi fogadalmak világa veszélyes terep, megfelelő felszerelés nélkül szinte borítékolható a kudarc és a fogadkozók közel nyolcvan százaléka nem is képes elérni a fogadalmaiban meghatározott céljait. Emiatt jó részüket,

Mi az a coaching és miért lehet jó neked?

A coaching egy szuper jó dolog, egy olyan folyamat, ami során az önismereted mélyítésével, a belső erőforrásaid azonosításával és mozgósításával a korábbinál elégedettebb életet élhetsz. A klienseim AHA-élményei- és a

Hogyan tűzz ki SMART célokat? + sablon!

A SMART célok és célkijelölés folyamata a jelenlegi formájában még ismeretlen volt kétezer éve, ám Seneca már unalomig ismetelt mondása a hajóról, a szélről és a kikötőről napjainkban is igaz.

A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted