LIppai Roland

A stresszcsökkentés nélkülözhetetlen eleme a megküzdési stratégiánknak különösen egy olyan világban, ahol akár percről-percre gyökeresen megváltozhat az életünk. Ezzel együtt élni nem mindig könnyű, de hatékony stresszkezeléssel elkerülhető vagy mérsékelhető a krónikus stressz, ami súlyos életminőség romláshoz vezethet.


A krónikus stressz, a csendes gyilkos

A krónikus stressz jóval több annál, mint hogy egyszerűen feszültek vagy idegesnek vagyunk; ilyenkor folyamatos készenléti állapotban feszülünk, így az elménk és a szervezetünk már középtávon is rettenetesen kimerül. Többek között ilyenkor vagyunk állandóan fáradtak, ingerlékenyek, romlik a munkahelyi teljesítményünk és egyre több a konfliktusunk a környezetünkkel is, ami miatt akár az emberi kapcsolataink megromlásával, szociális elszigetelésünkkel is szembe kell néznünk.

Veszélyben az egészség

A krónikus és kezeletlen stressz rizikófaktora a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek (egyikben sem állunk jól) , kiváltó oka lehet a magas vérnyomásnak, különböző emésztési zavaroknak és „természetesen” súlyos alvászavarokhoz is vezethet. De nem csupán a fizikai testünk sínyli meg a szabadjára engedett stresszt; a mentális egészségünket is veszélyezteti, tehát bele csúszhatunk egy kiégésbe vagy depresszióba is. Egyértelműen látszik: mindenképpen foglalkoznunk kell a stresszcsökkentés lehetőségeivel.

A stresszt kiváltó okok

Az ember az egyedüli élőlény, aki/ami még egy ideális környezetben is képes a szenvedésre, ezért felsorolni is nehéz azokat az élethelyzeteket és tényezőket, amelyek stresszreakciókat válthatnak ki belőlünk.

Életünk leggyakoribb és a legerőteljesebb stresszforrását a családdal, a munkával és a munkahellyel kapcsolatos történések jelentik. De intenzív stresszreakciókat válthatnak ki a saját- vagy szeretteink egészségi állapotával kapcsolatos félelmeink, aggodalmaink is. Az immár két éve tartó Covid-járvány és a napjainkat uraló orosz-ukrán háború szintén a krónikus stressz és szorongás generátora. Ezek nagyon nehéz helyzetek és érzések, amelyeket – ha tetszik, ha nem – mindenképpen megélünk. Ezért is szükséges arra is figyelnünk, hogy mindezt ne engedjük az egészségünk, az életminőségünk kárára elszabadulni.

A stresszcsökkentés készsége az egészségkultúra része

De az aktuális jelenünktől függetlenül is elmondható, hogy mi magyarok szinte sportot űzünk a stresszes életmódból. Egy felmérés szerint a nagy mértékű stressz a magyar lakosság felének teszi pokollá az életét. Ha ehhez hozzávesszük a magyar társadalom alacsony szintű egészségkultúráját, akkor nem érdemes csodálkozni a mindennapok minőségén, az uniós szinten az utolsó harmadra elégséges születéskor várható élettartam mértékén és az egészségi adatokon sem. Az egészségkúra egy fontos és egy nagyon összetett fogalom, aminek része a megelőzés (prevenció), az egészségmegőrzés és az egészségfejlesztés is.

Viszont a jó életminőség eléréséhez a személyre szabott stresszcsökkentés módszerei nélkülözhetetlenek.

Szuperérzékenyek és introvertáltak

Egyéni szinten a genetikai meghatározottság, a személyiség típusa (az introvertáltak és a szuperérzékenyek különösen kitettek), a megküzdési stílus vagy stratégia, a szocializáció, a családi mintázat nagyban befolyásolja a stresszel való megbirkózás sikerét. De csak erre nem támaszkodhatunk és miután a stressz megszüntetése nincsen lehetőségünk, arra kell helyeznünk a hangsúlyt, hogy megfelelő pszichológiai rugalmasságra tegyünk szert és hogy legyenek számunkra bevált stresszkezelési módszereink.

Lehet, hogy éppen életünk prezentációja előtt lesz szükségünk egy stresszcsökkentő légzéstechnikára.

Stresszcsökkentés: 5 hasznos tipp

Sportolj – hatékonyabb, mint a sör és a cigi
A sport az egyik legjobb stresszcsökkentő módszer. Bármikor alkalmazhatod; ha rendszeresen sportolsz, akkor már alapvetően ellenállóbb leszel a stresszel szemben is, ám egy akut helyzetben is sokat segíthet. Emellett csökkentheti az esetleges szorongásod mértékét, vagy enyhítheti a depressziót tüneteit is. Sportolni sokkal hatékonyabb és egészségesebb, mint rágyújtani vagy meginni három felest. Olvasd el itt, miért lesz jobb az életed, ha sportolsz.

Kirándulj, túrázz, menj ki a természetbe
Túrázni egyébként is nagyszerű dolog, de a stresszes időszakokban főleg érdemes időt szánni arra, hogy kimenj a friss levegőre és élvezd a csendet, mert ez mérsékelheti a stressz szintjét és a hangulatodon is sokat javíthat. Túrázhatsz a kedvenc útvonalaidon, vagy akár felkeresheted a közeli parkot is. Itt találhatsz a lakóhelyedhez közeli túra útvonalakat is.

Jógázz, akkor is, ha férfi vagy
A jóga a futás mellett Magyarországon is az egyik legnépszerűbb sport. Mindkettő a legjobb stresszcsökkentő módszerek közé tartozik. Ha rendszeresen gyakorolsz, akkor jelentős sikereket érhetsz el a stresszkezelésed során, mert nem csak a tested edzed, de a tudatos légzéssel a stresszszinted is csökkented. Férfiak számára is ajánlott.

Aludj eleget és aludj jól
Egy átlagos embernek legalább hat-kilenc órát kell aludnia ahhoz, hogy egészséges maradjon és hatékonyanan el tudja végezni a napi feladatait és jól tudjon működni a szociális kapcsolataiban. Az elégtelen alvás eredménye a folyamatos fáradtság s kimerültség, nehézzé válik a koncentráció, emlékezetzavarok lépnek fel. A gyengülő immunrendszer pedig egyre kevésbé lesz képes ellátni a feladatát. Ha gondod van az alvással, kezd itt a rendrakást.

A légzés, mint gyors megoldás
A tudatos és mély légzés az egyik legjobb stresszcsökkentő módszereddé válhat, mivel mérsékli a szimpatikus idegrendszert (a stresszhatás indítja be), de közben mozgósítja a paraszimpatikus idegrendszert, ami a nyugalmi állapotért felel. Egy egyszerű gyakorlat, amit bármikor alkalmazhatsz: az orrodon keresztül szívd be a levegőt hét másodpercen keresztül, majd ugyanennyi ideig tartsd bent s végül engedd is ki. Legalább ötször ismételt meg a kört egy nehezebb helyzet előtt, közben, vagy akár az esti alvás részeként.

Összefoglalva

Egy gyorsan változó világban minden korábbinál nagyobb szükség van a különböző stresszcsökkentő technikák elsajátítására, mert ezek segítenek megelőzni vagy akár kezelni a krónikus stresszt. A rendszeres sport, az időben elegendő és jó minőségű alvás, vagy egy egyszerű légzéstechnika elsajátítása máris hatékonyabbá teheti a stresszel való megküzdést, jobbá teheti az életünket.

(Fotó: Broesis/Pixabay)

Tetszett, amit olvastál? Akkor iratkozz föl az ingyenes #lifedriving hírlevélre és értesül elsőként a posztokról és más hasznos tartalmakról!

Oszd meg a posztot az ismerőseiddel!
Facebook
Linkedin
EMAIL

Lippai Roland

Voltam vasgyári munkás, árufeltöltő és futár, az elmúlt közel két évtizedet pedig bő tízévnyi vezetői tapasztalatot is szerezve a média világában töltöttem. A coach végzettségeim mellett szociológia diplomával és felsőfokú kommunikációs szakképesítéssel is rendelkezem. Abban hiszek, hogy az egészséges törekvés az élet minden területén meghozza az eredményét. Családos emberként is az egyensúly megtartására törekszem; ultrafutóként aktívan sportolok, és egy koncertező zenekarban gitározom.
További cikkek
A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted

8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig