LIppai Roland

Szerző

Szabadúszónak lenni manapság az egyik legnépszerűbb dolog, sokak számára jelent alternatívát az addig mókuskeréknek, egyfajta rabságnak megélt alkalmazotti lét után. A szabadúszó korunk titkon irigyelt figurája, aki „nyaralva dolgozik”.


Szabadúszónak lenni maga az édes álom

Kétségtelen, hogy a freelancer-lét jóval nagyobb mozgásteret adhat a munkák és a projektek, illetve az ügyfelek megválasztása terén. Kívülről úgy tűnik, hogy szabadúszóként végre beköszönt a tökéletes munka-magánélet egyensúly is. Igaz, hogy a szabadúszást lehet nagyon jól csinálni; megfelelő önismerettel, jó döntésekkel, kitartással valóban megadatik az értelmes- és értékteremtő munka lehetősége. Mivel ilyenkor az ember saját maga osztja be az idejét, minden a helyére kerül: hatékonnyá válik a munkavégzés és így elmarad a tűzoltás, jut elég énidő és szabadidő, illetve nem lesz gond a minőségi alvással sem.

Ez tényleg jól hangzik.

De az éremnek – szokás szerint – két oldala van.

A témával foglalkozó cikkek/posztok jelentős részben csak a csillogásra és az álomszerű élet bemutatására koncentrálnak. Emiatt sokak számára nem világos, hogy a fentebb leírt harmonikus életvitelnek mennyi feltétele (és akadálya) van, amelyekkel foglalkozni kell, különben a szabadúszólét akár egy életre kiható kudarcélményt is jelenthet.

Egy egyedül dolgozó freelancer-nek számos olyan problémával és nehézséggel kell megküzdenie, amivel az alkalmazotti lét során nem találkozott, talán még csak a létezéséről sem tudott. Egy szabadúszó számára egészen mást jelent „egyedül dolgozni”, mint alkalmazottként home office-ban tölteni a munkaidőt. Az otthoni munkavégzés fizikai körülményeit tekintve persze megvan a párhozamosság, de itt nagyjából véget is ér a hasonlóság.

Fontos lenne e nehézségekről a prevenciós gondolkodás jegyében nagyon őszintén beszélni. A valós információk birtokában a leendő freelancerek fel tudnának készülni a kihívások legalább egy részére, amik meghaladása során érhető el egy valóban szabad és kiteljesedést szolgáló életstílus. Rebecca Seal Hogyan dolgozzunk otthonról (És maradjunk mégis normálisak?) című könyve éppen ezért kiemelkedően fontos és hiánypótló. A szabadúszólét olyan témáit és dimenzióit járja körül, amelyekről a mézes-mázos tengerparti vagy az alaposan megdizájnolt nappalikban íródott beszámolok és posztok nem tesznek említést.

A szabadúszó önmaga főnöke, de szeretnie is kell magát

A szabadúszás nem egy könnyű műfaj, nem való mindenkinek s nem is alkalmas rá minden ember. Egy freelancer-nek nem csak a szakterületén kell kiválónak lennie. Számos képességgel is bírnia kell – többek között önismeret, önbizalom, döntésképesség, magas kockázatvállalási képesség és stressztűrés – amelyek hiányában egyszerűen nem tud egészségesen működni ez az életforma. Egy szabadúszónak pontosan ismernie kell a személyiségvonásait – nem csak az erősségeit, hanem a gyengeségeit is, amelyeket akár fejlesztenie is szükséges. Ha mindezzel nem foglalkozik, akkor nem csupán a szabadúszó praxisa, de a mentális- és a fizikai egészsége is rámehet a kalandra.

Egy freelancer kérdései: munka és magánélet? Alkohol? Vagy sport?

Rebecca Seal megteszi azt a szívességet, hogy alaposan körül járja a témát és így elkerülhetővé válnak a kellemetlen meglepetések. A dedikált munkaállomásról mindannyian hallottunk már. De például az egyedül dolgozó ember magányáról, egyedüllétéről és az ezek mentén megjelenő problémákról már nagyon kevés információ lelhető föl. Pedig az elszigetelődés, befordulás, szorongás nagyon is valós jelenségek.

Egy szabadúszó számára komoly kihívást jelenthet annak megfogalmazása is, hogy valójában mit is jelent az értelmes munka. Vagy hogyan lehet – egyáltalán szét lehet-e választani? – a munkát és magánéletet annak ellenére, hogy mindkettő ugyanabban a térben is időben történik. De Rebecca Seal mélyen érinti a mindennapi motiváció és a pénz (illetve annak hiánya) kérdését fizikai- és mentális értelemben is.

Felvillantja az egyik legkárosabb rutin szerint élő szabadúszót is, aki hétfőtől vasárnapig reggel héttől este tízig dolgozik pizsamában s közben keksszel és kávéval tartja magát életben. Sőt: kitér az alkoholfogyasztásra is, ami szintén sokak számára jelenthet erős szembesítést.

A könyv értékét régóta várt őszintesége mellett az adja meg igazán, hogy miközben sorra veszi a szabadúszókra leselkedő fenevadakat, hatásos és könnyen alkalmazható megoldásokat mutat azok megszédítésére is. Számos trükköt olvashatunk arról, hogy például hogyan rakjuk össze a munkaállomásunkat, milyen a hatékony és személyre szabott időmenedzsment, miképpen küzdjünk meg a magánnyal és legyünk reziliensek, hogyan mondjunk nemet olyan dolgokra, amelyekre alapvetően az ügyfélvesztés okozta félelem miatt igent mondanánk. Működő és életszerű tippeket kapunk arra is, hogyan őrizzük meg az egészségünket a mozgás és a táplálkozás által.

A könyvet ajánlom minden freelancernek, de home office-ban dolgozó alkalmazottaknak is.

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Mindig is érdekelt, hogy valójában mi az, ami egy embert előrevisz az élete során, hogy mi az a valami, amitől minden reggel fel akar kelni az ágyból. Ezért szereztem többek között felsőfokú kommunikációs szakképesítést s ezért diplomáztam szociológia szakon, majd a coachingra rátalálva a Media Coaching, a Coachingcentrum és az Innermetrix Hungary erős képzéseit végeztem el. Családos emberként is az egyensúlyra törekszem; aktívan sportolok és egy remek zenekarban gitározom.
További cikkek
Stresszmenedzsment 10 egyszerű lépésben

Ne várd meg, amíg tönkretesz a feszültség, találd meg a számodra legmegfelelőbb stresszmenedzsment módszereket. Innen válogathatsz! A stresszmenedzsment az egyik legfontosabb készségünkké vált, ezt valószínűleg te is érzed a mindennapjaidban.

A kék fény hatása: ezért ne aludj a mobiloddal!

A kék fény a szervezetünkre és az egészségi állapotunkra gyakorolt negatív hatása sokszorosan bizonyított tény. Rontja a szemünk egészségét és negatívan befolyásolja az alvásunk minőségét. Az viszont igaz, hogy az

A hatékony home office minimumai

A hatékony home office kialakítása nem lehetetlen, ám nagyfokú tudatosság szükséges hozzá. Plusz néhány valóban használható trükk is, amiből íme néhány, ami biztos, hogy a segítségedre lesz. Közel nyolcszázezer ember

A stresszkezelés fontossága és lépései

A stresszkezelés során arra törekszünk, hogy megelőzzük a krónikus stressz kialakulását, vagy megjelenése esetén sikeresen csökkentsük azt a mentális- és fizikai egészségünk érdekében. A stressz szintünk csökkentésével az egyébként is