LIppai Roland

Nap mint nap szembesülhetünk olyan dolgokkal, amelyek félelemmel, szorongással tölthetnek bennünket, ezért lényeges kérdés, hogy mit teszünk a szorongásunk csökkentése érdekében. Olvass tovább a tippekért!


Az egy teljesen normális dolog, ha valaki időnként szorong vagy túlzottan aggódik bizonyos helyzetekben, a közelben zajló orosz-ukrán háború (és ilyen volt a Covid-járvány is) pedig egy olyan mértékű fenyegetettséget és kontrollvesztést jelent, amivel a mi generációnk még nem találkozott és biztos vagyok abban is, hogy a sokat tapasztalt idős emberekben is komoly félelem jelent meg. Fontos tudnunk és elfogadnunk: a félelem, a szorongás, vagy akár a rettegés érzése természetes emberi reakciónk. Viszont a tartós és mély szorongás rontja az életminőségünket; lelki-, mentális- és fizikai megbetegédek kiváltója is lehet (erről bővebben Dr. Csabai Márta egészségpszichológus írt az Aggódó testünk – Az egészségszorongástól a belső biztonságig című könyvében).

A szorongás legfontosabb jelei

A körülöttünk lévő világ folyására nagyrészt nincs, vagy csak nagyon minimális befolyásunk bírunk, ezért arra kell törekednünk, hogy a szorongás, az aggodalom és a félelem nem tudjon rajtunk eluralkodni. Ezek az érzések rombolják az egészséget, megbénítanak testben és fejben, szükség esetén nehézzé teszik a döntést és a cselekvést.

A szorongás leggyakoribb jelei:

 • Nyugtalanság
 • Nehéz légzés
 • Fejfájás
 • Gombócérzés a torokban
 • Koncentrálási nehézségek
 • Gyakori fáradtságérzés
 • Ingerlékenység
 • Türelmetlenség
 • Az izmok merevsége
 • Alvási problémák
 • Gyomorfájdalmak
 • Hasmenés

A szorongás csökkentése az egészségünket szolgálja

Mindannyiunknak más és más eszközei vannak arra, hogy kezelje a stresszes helyzeteket, másféle praktikákat vetünk be a szorongás csökkentése érdekében, amelyeket jobb esetlen már rutinszerűen használunk az év minden olyan napján, amikor stresszesnek, szorongónak érezzük magunkat.

Tehát a szorongás ellen mi magunk is tehetünk:

 1. Fogadjuk el az érzéseinket
 2. Fegyelmezzük a gondolatainkat
 3. Próbáljunk több időt tölteni a családunkkal és a számunkra fontos emberekkel.
 4. Hívjuk fel barátainkat, vagy találkozzunk velük, érdeklődjünk hogylétük felől
 5. Hallgassunk meg másokat ítélkezés nélkül
 6. Keressük olyan emberek társaságát, akik ítélkezésmentesen meghallgatnak bennünket
 7. Kerüljük a panaszkodó, a negatív jelenségeket ránk zúdító emberek társaságát
 8. Minimalizáljuk a hírfogyasztást, találjunk rá ki egy rendszert
 9. Minimalizáljuk a közösségi média használatot
 10. Tervezzünk, legyen B és akár C tervünk és a különböző helyzetekre
 11. Próbáljunk a szükségleteink szerint aludni
 12. Olvassunk valódi, papíralapú könyveket
 13. Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan és változatosan
 14. Fokozottan figyeljünk arra, hogy lehetőleg rendszeresen sportoljunk

Nem az a lényeges, hogy minden pontot kipipáljunk, hanem hogy megtaláljuk a személyre szabott megoldásainkat.

A szorongásos állapot viszont kifejezetten súlyossá is válthat éppen ezért fontos, hogy ha az állapotunk indokolja, vagy nem javul a trükkjeink alkalmazása során, keressünk föl egy (pszichológus, klinikai szakpszichológus vagy pszichiáter) szakembert.

Összefoglalva

A bizonytalanság, a tervezhetetlenség és a súlyos krízishelyzetek is a félelem és a szorongás kiváltó okai lehetnek. Ezek az érzelmek természetes reakciók, de a szorongás csökkenésére hangsúly kell fektetni az életminőség romlásának elkerülése érdekébe.

(Kiemelt fotó: PDPics/Pixabay)

Tetszett, amit olvastál? Akkor iratkozz föl az ingyenes #lifedriving hírlevélre és értesül elsőként a posztokról és más hasznos tartalmakról!

Oszd meg a posztot az ismerőseiddel!
Facebook
Linkedin
EMAIL

Lippai Roland

Voltam vasgyári munkás, árufeltöltő és futár, az elmúlt közel két évtizedet pedig bő tízévnyi vezetői tapasztalatot is szerezve a média világában töltöttem. A coach végzettségeim mellett szociológia diplomával és felsőfokú kommunikációs szakképesítéssel is rendelkezem. Abban hiszek, hogy az egészséges törekvés az élet minden területén meghozza az eredményét. Családos emberként is az egyensúly megtartására törekszem; ultrafutóként aktívan sportolok, és egy koncertező zenekarban gitározom.
További cikkek
A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted

8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig