LIppai Roland

Szerző

Minden ötödik ember érintett, vagyis a népesség húsz százaléka szuperérzékeny (highly sensitive person – HSP), így valószínűleg te is találkoztál már ilyen emberrel, esetleg te is ilyen vagy, csak nem tudsz róla. A „szuperérzékeny vagyok?” kérdésében itt tudod magad tesztelni.


Több jele is van annak, ha valaki szuperérzékeny; ha téged többek között zavarnak a hangos zajok, hamar kifáradsz a társaságban, nehezen viseled a változásokat, az erőszak minden formája felkavar és inkább visszahúzódó vagy s nem a legnagyobb hangadó, akkor érdemes foglalkoznod a dologgal.

A szuperérzékenyek esetében az érzékenység nem egyenlő a mimóza lélekkel és nem sírnak akkor sem, ha valaki csúnyán néz rájuk. Esetükben egyfajta idegrendszeri- és alkati sajátosságról van szó, egy a többségtől eltérő idegi huzalozásról annak előnyeivel és hátrányaival együtt.

Szuperérzékeny vagyok, nem depressziós

A szuperérzékeny emberek nagyobb empátiával bírnak, nagyságrendileg több ingert és információt érzékelnek és fogadnak be a környezetükből másoknál, amiket mélyebben dolgoznak föl, ami leginkább a kreatív vagy segítő szakmák területére vezeti őket.

A szuperérzékenyek empátiaszintje átlagon felüli (fotó: geralt/pixabay)

Viszont erőteljesebben reagálnak a külvilág ingereire, e zajos és gyorsan változó világ alapvetően zavarja, pontosabban túlterheli őket. Mert itt a lényeg: a varázserőként is értelmezhető nagy és mély befogadóképesség, ugyanakkor teher is, mivel a szuperérzékeny emberek igen gyorsan kifáradnak, „túlingerlődnek” bármilyen ingergazdag környezetben.

Szuperérzékenyek: sport és munkahely

Igen, még a munkahelyi nyüzsgésben is, így nem véletlen, hogy miközben a HSP-k leginkább vállalkozóként vagy freelancerként találják meg az egyensúlyt az életükben, kedvenc sportjuk legtöbbször a futás, vagy más egyéni sport. Ők azok, akik az átlagánál jobban igénylik a csendet, az egyedüllétet – mivel így tudnak feltöltődni – a mentális megtisztulást.

A szuperérzékenyek egyik kedvenc sportja a futás (fotó: kinkate/pixabay)

Fontos tisztában lenni azzal, hogy miközben a mi kultúránk gyakran látja el a HSP-ket a „depressziós”, a „szorongó”, az „introvertált” címével, kifejezetten nem erről van szó –, főleg, hogy a szuperérzékenyek közel egyharmada extrovertált. Mentális- és lelki megbetegedések éppen úgy jelen lehetnek egy szuperérzékenyen életében, ahogyan egy átlagos ember is megküzdhet azokkal, de a HSP idegrendszeri- és nem lelki kérdés.

Alain N. Aron – aki maga is HSP és a téma úttörő kutatója – „Szuperérzékeny vagyok?” című könyve először huszonöt éve jelent meg (időközben gyakorlati kézikönyve is elérhetővé vált).

Az új eredményeket is felvonultató jubileumi kiadás gazdag és sűrű tudás anyagának főbb területei:

  1. a szuperérzékenység idegrendszeri- és személyiségjellemzői
  2. részletes pszichológiai háttér
  3. a gyerekkor és a jelen átkeretezése az új ismeretek tudatában
  4. párkapcsolatok mindenféle felállásban
  5. szuperérzékenyek és a munka, karrier
  6. szuperérzékenyek és az öngondoskodás
  7. számos terápia tanulságos ismertetője

Egy szuperérzékeny élete valószínűleg sosem volt egyszerű. De korunk extrém zajossága és társadalmi elvárásai mindenképpen kihívás elé állítják e sok-sok millió embert éppen úgy, ahogyan a környezetüket is. E könyvet ajánlom mindenkinek, legyen szuperérzékeny vagy sem, alkalmazott vagy vállalkozó, kolléga vagy vezető.

(kiemelt kép: Geralt/Pixabay

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Mindig is érdekelt, hogy valójában mi az, ami egy embert előrevisz az élete során, hogy mi az a valami, amitől minden reggel fel akar kelni az ágyból. Ezért szereztem többek között felsőfokú kommunikációs szakképesítést s ezért diplomáztam szociológia szakon, majd a coachingra rátalálva a Media Coaching, a Coachingcentrum és az Innermetrix Hungary erős képzéseit végeztem el. Családos emberként is az egyensúlyra törekszem; aktívan sportolok és egy remek zenekarban gitározom.
További cikkek
8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig

A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted

Így törj ki az újévi fogadalmak csapdájából!

Az újévi fogadalmak világa veszélyes terep, megfelelő felszerelés nélkül szinte borítékolható a kudarc és a fogadkozók közel nyolcvan százaléka nem is képes elérni a fogadalmaiban meghatározott céljait. Emiatt jó részüket,

Hogyan tűzz ki SMART célokat? + sablon!

A SMART célok és célkijelölés folyamata a jelenlegi formájában még ismeretlen volt kétezer éve, ám Seneca már unalomig ismetelt mondása a hajóról, a szélről és a kikötőről napjainkban is igaz.