LIppai Roland

A tökéletes szülő… ki ne ismerné. De a szülők sokszor a tökéletesség reménytelen hajszolásával nehezítik meg a mindennapokat, pedig a napok a kihívások ellenére is lehetnek jók, érezheti magát mindenki, vagyis szülők és gyerekek is nagyon jól.


Míg az emberek jelentős része hosszú-hosszú éveket tölt el a különböző oktatási intézményekben és számos továbbképzésen – élethosszig tanul, ahogy mondani szokás –, hogy az adott szakmáját művelhesse vagy fejlődjön abban, addig a szülői létre szinte semmilyen valódi, az igazság minden aspektusát bemutató „képzés” nem érhető el.

A „hogyan legyél elég jó szülő?” kérdésére nagyon nehéz megfelelő válaszokat találni.

Amíg egy karrierválság viszonylag egyszerűen megoldható, addig egy „szülőnek” sokkal nehezebb dolga van.

Tökéletes szülő? Anya és apa új helyzetben – nekik íródott ez a könyv

Ráadásul a miénk e téren is egy különösen képmutató társadalom; elvárja, hogy tökéletes szülő legyél, miközben nem ad hozzá semmilyen használható tudást, gyakorlatot. Ellenben ideálképeket festve a falra sok mindent elhallgat s közben még meg is bélyegzi a szomorúfűzzel átitatott kánontól eltérő anyát-apát. Az ezredforduló után, de főleg napjainkban szülőnek lenni nem a nyolcvanas évek elvárásrendszerét jelenti, így a sok évtizedes korábbi mintázatok nem csak működésképtelenek napjainkban, de egyes elemeik megőrizték mérgező mivoltukat is.

Szuperanya helyett anya (Edward Cisneros/Unsplash)

Ha úgy érzed, hogy a könyv nem elég: life coaching

Hova nyúljon az, aki szeretne szülőként is fejlődni, nem akar masszív és sokszor érthetetlen módon megírt könyveket bújni éjszakánként? Hova forduljon az, akinek elege van a „majd elmúlik”, az „anya vagy, megoldod”, vagy az „férfi vagy, igyál meg egy sört” típusú szövegekből? Nem árulok zsákbamacskát: a life coaching kifejezetten alkalmas arra, hogy az ember szülői lét nehézségeit feltárva azokra megoldásokat is találjon és a legtöbbet képes legyen magából és a családjából is kihozni.

De most ajánlok egy remek könyvet.

Erica Reischer pszichológus remek társ abban, hogy a számos nehéz helyzetre a sémákból – a sémáinkból – kilépve nézzünk rá. A 75 stratégia a boldog és sikeres gyerekek neveléséhez című könyvében nagyon sok témát vezet elő.

Csak egy kis ízelítő:

szó esik a figyelem fontosságáról

kiemeli a valós együttlét jelentőségét

megmutatja, miért fontos az ígértek betartása

a gyerek teljes elfogadása

jelzi, hogy miért fontos a határok meghúzása

beavat a fegyelmezés nem mérgező módjaiba

megmutatja a következetesség erejét

a szülő változásának szükségességére is felhívja a figyelmet

hangsúlyozza az ölélés fontosságát

Nem csupán a mindössze átlagosan kétezer karakteres téma- és helyzetleírásai, hanem az életszagú tippjei is nagyon hasznosak, nem csak kezdő szülők számára.

Tökéletes szülő vs. elég jó szülő (Juliane Liebermann/Unsplash)

A könyv egyik fontos erénye, hogy a hasonló írások kilencvenkilenc százalékával ellentétben nem csak „az anyáknak” íródott, hanem tisztában van azzal is, hogy a gyerekeknek szokott lenni apjuk is.

Egy másik erénye a könyvnek, hogy maximálisan hiányzik belőle a jó öreg magyaros farizeus hozzáállás, így nem nevezi bűnösnek a szülőket, ha az a gondolatuk támad olykor, hogy szeretnének néha egyedül lenni harminc percet – vagy akár többet. Egy-egy coaching ülésen elhangzanak izgalmasabb dolgok is.

Én egyáltalán nem szégyellem forgatni, olvasni, tanulni belőle, ráébredni egy-egy helytelen mondathasználatomra vagy egy helyzet kezelésére. Ne legyél szigorú magadhoz: neked is vannak rossz megoldásaid és soha nem leszel tökéletes szülő. A tökéletességre való törekvést el kell engedni, az „elég jó” is jó.

Hibázni érvényes, tanulni erősen ajánlott, vagy inkább kötelező.

Tetszett, amit olvastál? Akkor iratkozz föl az ingyenes #lifedriving hírlevélre és értesül elsőként a posztokról és más hasznos tartalmakról!

Oszd meg a posztot az ismerőseiddel!
Facebook
Linkedin
EMAIL

Lippai Roland

Voltam vasgyári munkás, árufeltöltő és futár, az elmúlt közel két évtizedet pedig bő tízévnyi vezetői tapasztalatot is szerezve a média világában töltöttem. A coach végzettségeim mellett szociológia diplomával és felsőfokú kommunikációs szakképesítéssel is rendelkezem. Abban hiszek, hogy az egészséges törekvés az élet minden területén meghozza az eredményét. Családos emberként is az egyensúly megtartására törekszem; ultrafutóként aktívan sportolok, és egy koncertező zenekarban gitározom.
További cikkek
8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig

A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted