LIppai Roland

Szerző

A tökéletes szülő… ki ne ismerné. De a szülők sokszor a tökéletesség reménytelen hajszolásával nehezítik meg a mindennapokat, pedig a napok a kihívások ellenére is lehetnek jók, érezheti magát mindenki, vagyis szülők és gyerekek is nagyon jól.


Míg az emberek jelentős része hosszú-hosszú éveket tölt el a különböző oktatási intézményekben és számos továbbképzésen – élethosszig tanul, ahogy mondani szokás –, hogy az adott szakmáját művelhesse vagy fejlődjön abban, addig a szülői létre szinte semmilyen valódi, az igazság minden aspektusát bemutató „képzés” nem érhető el.

A „hogyan legyél elég jó szülő?” kérdésére nagyon nehéz megfelelő válaszokat találni.

Amíg egy karrierválság viszonylag egyszerűen megoldható, addig egy „szülőnek” sokkal nehezebb dolga van.

Tökéletes szülő? Anya és apa új helyzetben – nekik íródott ez a könyv

Ráadásul a miénk e téren is egy különösen képmutató társadalom; elvárja, hogy tökéletes szülő legyél, miközben nem ad hozzá semmilyen használható tudást, gyakorlatot. Ellenben ideálképeket festve a falra sok mindent elhallgat s közben még meg is bélyegzi a szomorúfűzzel átitatott kánontól eltérő anyát-apát. Az ezredforduló után, de főleg napjainkban szülőnek lenni nem a nyolcvanas évek elvárásrendszerét jelenti, így a sok évtizedes korábbi mintázatok nem csak működésképtelenek napjainkban, de egyes elemeik megőrizték mérgező mivoltukat is.

Szuperanya helyett anya (Edward Cisneros/Unsplash)

Ha úgy érzed, hogy a könyv nem elég: life coaching

Hova nyúljon az, aki szeretne szülőként is fejlődni, nem akar masszív és sokszor érthetetlen módon megírt könyveket bújni éjszakánként? Hova forduljon az, akinek elege van a „majd elmúlik”, az „anya vagy, megoldod”, vagy az „férfi vagy, igyál meg egy sört” típusú szövegekből? Nem árulok zsákbamacskát: a life coaching kifejezetten alkalmas arra, hogy az ember szülői lét nehézségeit feltárva azokra megoldásokat is találjon és a legtöbbet képes legyen magából és a családjából is kihozni.

De most ajánlok egy remek könyvet.

Erica Reischer pszichológus remek társ abban, hogy a számos nehéz helyzetre a sémákból – a sémáinkból – kilépve nézzünk rá. A 75 stratégia a boldog és sikeres gyerekek neveléséhez című könyvében nagyon sok témát vezet elő.

Csak egy kis ízelítő:

szó esik a figyelem fontosságáról

kiemeli a valós együttlét jelentőségét

megmutatja, miért fontos az ígértek betartása

a gyerek teljes elfogadása

jelzi, hogy miért fontos a határok meghúzása

beavat a fegyelmezés nem mérgező módjaiba

megmutatja a következetesség erejét

a szülő változásának szükségességére is felhívja a figyelmet

hangsúlyozza az ölélés fontosságát

Nem csupán a mindössze átlagosan kétezer karakteres téma- és helyzetleírásai, hanem az életszagú tippjei is nagyon hasznosak, nem csak kezdő szülők számára.

Tökéletes szülő vs. elég jó szülő (Juliane Liebermann/Unsplash)

A könyv egyik fontos erénye, hogy a hasonló írások kilencvenkilenc százalékával ellentétben nem csak „az anyáknak” íródott, hanem tisztában van azzal is, hogy a gyerekeknek szokott lenni apjuk is.

Egy másik erénye a könyvnek, hogy maximálisan hiányzik belőle a jó öreg magyaros farizeus hozzáállás, így nem nevezi bűnösnek a szülőket, ha az a gondolatuk támad olykor, hogy szeretnének néha egyedül lenni harminc percet – vagy akár többet. Egy-egy coaching ülésen elhangzanak izgalmasabb dolgok is.

Én egyáltalán nem szégyellem forgatni, olvasni, tanulni belőle, ráébredni egy-egy helytelen mondathasználatomra vagy egy helyzet kezelésére. Ne legyél szigorú magadhoz: neked is vannak rossz megoldásaid és soha nem leszel tökéletes szülő. A tökéletességre való törekvést el kell engedni, az „elég jó” is jó.

Hibázni érvényes, tanulni erősen ajánlott, vagy inkább kötelező.

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Mindig is érdekelt, hogy valójában mi az, ami egy embert előrevisz az élete során, hogy mi az a valami, amitől minden reggel fel akar kelni az ágyból. Ezért szereztem többek között felsőfokú kommunikációs szakképesítést s ezért diplomáztam szociológia szakon, majd a coachingra rátalálva a Media Coaching, a Coachingcentrum és az Innermetrix Hungary erős képzéseit végeztem el. Családos emberként is az egyensúlyra törekszem; aktívan sportolok és egy remek zenekarban gitározom.
További cikkek
Mi az a coaching és miért lehet jó neked?

A coaching egy szuper jó dolog, egy olyan folyamat, ami során az önismereted mélyítésével, a belső erőforrásaid azonosításával és mozgósításával a korábbinál elégedettebb életet élhetsz. A klienseim AHA-élményei- és a

Így törj ki az újévi fogadalmak csapdájából!

Az újévi fogadalmak világa veszélyes terep, megfelelő felszerelés nélkül szinte borítékolható a kudarc és a fogadkozók közel nyolcvan százaléka nem is képes elérni a fogadalmaiban meghatározott céljait. Emiatt jó részüket,

8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig

Hogyan tűzz ki SMART célokat? + sablon!

A SMART célok és célkijelölés folyamata a jelenlegi formájában még ismeretlen volt kétezer éve, ám Seneca már unalomig ismetelt mondása a hajóról, a szélről és a kikötőről napjainkban is igaz.