LIppai Roland

Az újévi fogadalmak világa veszélyes terep, megfelelő felszerelés nélkül szinte borítékolható a kudarc és a fogadkozók közel nyolcvan százaléka nem is képes elérni a fogadalmaiban meghatározott céljait. Emiatt jó részüket, ha nem is egész évben, de jó ideig gyötri a lelkiismeretfurdalás, hiszen érzik és tudják, hogy változtatniuk kellene az életük egy-egy területén, de mégsem tették, teszik meg. Ne tartozz közéjük!


Ábrándozni jó dolog, de az nem pótolja a cselekvést

Sokan azért nem érik el a céljaikat, mert önmagában a vágyakozás és az ábrándozás még nem segít abban, hogy valaki képes legyen például lefogyni, elkezdeni sportolni, életmódot váltani, felmondani a régóta utált állásából, életet lehelnie a karrierjébe, rendbe raknia a kapcsolatait vagy partnert találnia. Te például melyikben vagy érintett s mit tettél a változás érdekében?

Ábrándozni jó, de cselekedni még jobb – és eredményesebb is. Fotó: Aaron Burden/Unsplash

Ne hibáztasd magad, ha még érted el az adott célodat. Egy új és jó szokás kialakítása, egy rossztól való megszabadulás, egy új állás betöltése, egy karrierváltás, egy egészségesebb életmód kialakítása nem egy könnyű projekt. De nagyságrendileg könnyebb, mint hordozni a kudarc érzését, vagy a súlyosabb következményeit akár egy életen át. De azért bánj óvatosan a saját vállad megveregetésével is, mert noha ezer kifogást találhatsz arra, hogy milyen külső tényezők és körülmények akadályoztak, döntő mértékben a Te motivációd, önfegyelmed, kitartásod és céltudatosságod határozza meg, hogy miképpen kelsz föl reggel s hogyan fekszel le este.

Sokan azt hiszik, hogy nagyban kell gondolkodniuk és minden esetben valami őrületesen nagy dolgot kell véghez vinniük, ha változtatni szeretnének az életükön. Na, e ponton bukik el a dolog, hiszen például nem tudsz úgy felmenni a Mount Everest tetejére, ha még az alacsony Tátrában sem jártál. Nem tudsz lefutni egy maratont anélkül, hogy előtte évekig ne futottál volna öt kilis köröket is. Ezen a elgondoláson alapszik James Clear Atomi szokások – Apró változások, kiemelkedő eredmények nagyon hasznos című könyve is. A szokásszakértő szerint a valódi változás több száz pici döntés halmozati hatásának az eredménye. Olyan kis döntésekről vezetnek nagy eredményekhez, mint napi öt fekvőtámasz, vagy öt perccel korábbi ébredés.

Újévi fogadalmak: ne a naptárad döntsön!

Először is: ki kell törnöd az újévi fogadalmak mentális csapdájából. E szóösszetétel azt üzeni, hogy bármilyen változást az életedben csak egy bizonyos dátumhoz köthetően indíthatsz el, miközben az év 364 napra a rendelkezésedre áll. Jelentős és tartós változásokat nem lehet kampányszerűen elérni.

Akkor érdemes/kell belevágnod, amikor készen állsz rá, nem pedig, amikor azt mutatja a Google Naptárad. A jó okot kell megtalálnod ahhoz, hogy sikeresen változtass az életed minőségén. Ha ez megvan, teljesen mindegy, hogy milyen napra ébredsz.

Indulj el ezekkel a kérdésekkel:

  • Mi a pontos oka annak, hogy változtatni akarok?
  • Hogyan változik meg az életem, ha sikerrel járok?
  • Milyen következménye lesz annak, nem teszek semmit?
  • Hogyan látnak majd mások?

Ismerd meg a belső motivációd

A motivációd ismerete nélkül sem lehetsz eredményes, ezért érdemes ezekre a kérdésekre válaszolnod:

  • Mi az, ami valójában igazán mozgat?
  • Mi az, ami igazán érdekel?
  • Mi az, amit igazán szeretek csinálni?

De a motivációt illetően is érdemes figyelni, mert megkülönböztethetünk belső- (intrinzik) és külső (extrinzik) motivációt. Az utóbbi valamilyen jutalom megszerzésére – hírnév, előléptetés, pénzjutalom – vagy büntetés elkerülésére irányul. A belső motiváció viszont abszolút belülről fakadó saját késztetés, amit erősít a cselevés szeretete, az önmagáért való végzése, majd a céllal való teljes azonosulás – ennek eredményként egyszer csak azt veszed észre, hogy visz a flow.

Tehát, ha például azért akarsz sportolni, hogy egészségesebb, erősebb, kitartóbb legyél, nagyobb legyen az önbizalmad, akkor nagyobb eséllyel és eredményesebben vezeted be a heti két-három edzést, mintha csak el akarod nyerni valakinek a tetszését. Vagy tetszel neki, vagy nem.

A saját céljaid kövesd, ne a másokét

A legtöbben az irreális célok és más emberek célkitűzéseinek követésével vétik az első súlyos hibát. Nem érhetjük el a bölcs öregkort egy másik ember útját járva (Mark Twain), tehát egy cél akkor személyre szabott és elérhető, ha valaki (például Te) teljes mértékben azonosult azzal, magas szintű az érzelmi elköteleződés és a cél jelentős értelemmel bír számára. Akkor igazán jó egy cél, ha elérése kihívást jelent, de kellő munkával teljesíthető, a megérkezés pedig örömmel és nem ürességgel tölt el. Mert attól, hogy sikerül a célokat teljesíteni, azok még nem tűnnek el a semmiben (Csíkszentmihályi Mihály).

Jelölj ki reális célokat. Fotó: Ricardo Arce/Unsplash

Öt tipp arra az esetre, ha komolyan gondolod a változást:

Priorizálj – egyszerre nem fog menni

A lustaság és a motiválatlanság ellenpárja a túlzott lelkesedés, ami szélsőség révén, szintén nem kecsegtet semmi jóval. Ha valaki egyszerre kezd el fogyókúrázni, félmaratonra készülni, karriert váltani s mondjuk készülni a japán felső fokra – csalódni fog. Ez a helyzet elkerülhető akkor, ha a célokat az egyedi szempontok és a lehetőségek mentén priorizálod.

Rakj össze egy akciótervet

Rakj össze egy akciótervet, ami mentén a célod felé haladsz. Jelöld ki a célod elérésének lehetséges időpontját, az odáig vezető út részcéljait, amiknél meg kell szerezned a pecsétet, hogy tovább tudj lépni. A részsikerek tovább növelik a motivációd.

Keress támogató közösséget, kerüld az ellendrukkereket

Amikor az életed egy-egy területén változásra törekszel, mindig lesznek körülötted olyanok, akik számára fáj a motivációd és személyes sértésnek veszik, ha Te boldogabb és elégedettebb vagy, mint ők. Onnan ismered föl az ellendrukkereket, hogy annak ellenére is cigivel kínálnak, hogy értésükre adtad, hogy le akarsz szokni a dohányzásról. Mindenképpen keress sorstársakat, támogató csoportokat és építs kapcsolatot olyan emberekkel, akik hozzád hasonló helyzetben vannak és változtatni akarnak. A nehezebb időszakokban tudjátok egymást támogatni.

A támogató közösség átsegít a holtpontokon és a nehezebb időszakokon. Fotó: Mateus Campos Felipe/Unsplash

Legyél elszámoltatható az „újévi fogadalmaid” kapcsán

Furán hangozhat, de legyél számon kérhető az „újévi fogadalmad” kapcsán. Az ember hajlamos önmagával elnézőbben viselkedni, ezért csak az első edzés marad ki, majd a ötödik s talán az új önéletrajz vagy motivációs levél sem készül el csak „majd holnap”. Legyen a közeledben olyan ember – egy barát, vagy egy családtag – akit beavatsz a terveidbe és ő időről időre meg is kérdezi tőled, hogy hol tartasz.

Örülj a kisebb sikereknek is, jutalmazd meg magad

Szakíts azzal az magyar hagyománnyal, hogy nem örülsz az eredményeidnek, a sikereidnek. Amikor egy-egy részfeladatot megoldottál vagy részcélt elértél – végre elküldted az önéletrajzod, vagy már egy hónapja stabilan tartod a heti két edzést – dicsérd és jutalmazd meg magad. Nem csak arról van szó, hogy megérdemled, hanem nagyon jó érzés is.

Szeretsd magad, ünnepeld meg a sikereid!
Ünnepeld meg a sikereid! Fotó: Bruce Mars/Unsplash

Összegezve

Kerüld el az „újévi fogadalmak” mentális csapdáját, hiszen az év összes napja alkalmas arra, hogy változtass az életeden. A céljaid eléréséhez arra van szükséged, hogy tudd, miért is akarsz változtatni, mi a motivációd. Ezek után ismerd meg azokat az alaplépéseket is, amelyeket betartva jelentős eredményeket érhetsz el – feltéve, ha kitartó vagy.

Ha szeretnél változtani és úgy érzed, támogatásra van szükséged, mindössze egy email távolságára vagyok tőled, a #lifedriving hírlevélre pedig lejjebb tudsz feliratkozni.

Találj rá egy okot és csináld!

Címlapfotó: Simon/Unsplash

Tetszett, amit olvastál? Akkor iratkozz föl az ingyenes #lifedriving hírlevélre és értesül elsőként a posztokról és más hasznos tartalmakról!

Oszd meg a posztot az ismerőseiddel!
Facebook
Linkedin
EMAIL

Lippai Roland

Voltam vasgyári munkás, árufeltöltő és futár, az elmúlt közel két évtizedet pedig bő tízévnyi vezetői tapasztalatot is szerezve a média világában töltöttem. A coach végzettségeim mellett szociológia diplomával és felsőfokú kommunikációs szakképesítéssel is rendelkezem. Abban hiszek, hogy az egészséges törekvés az élet minden területén meghozza az eredményét. Családos emberként is az egyensúly megtartására törekszem; ultrafutóként aktívan sportolok, és egy koncertező zenekarban gitározom.
További cikkek
A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted

8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig