LIppai Roland

Szerző

Az újévi fogadalmak világa veszélyes terep, megfelelő felszerelés nélkül szinte borítékolható a kudarc és a fogadkozók közel nyolcvan százaléka nem is képes elérni a fogadalmaiban meghatározott céljait. Emiatt jó részüket, ha nem is egész évben, de jó ideig gyötri a lelkiismeretfurdalás, hiszen érzik és tudják, hogy változtatniuk kellene az életük egy-egy területén. De lehet csinálni másképpen is.


Ábrándozni jó dolog, de az nem pótolja a cselekvést

Sokan azért nem érik el a céljaikat, mert önmagában a vágyakozás és az ábrándozás még nem segít abban, hogy valaki képes legyen például lefogyni, elkezdeni sportolni, életmódot váltani, felmondani a régóta utált állásából, életet lehelnie a karrierjébe, rendbe raknia a kapcsolatait vagy partnert találnia. Te például melyikben vagy érintett s mit tettél a sikered érdekében?

Ne csak ábrándozz, hanem tervezz és cselekedj! Fotó: Aaron Burden/Unsplash

Ne hibáztasd magad, ha még érted el az adott célodat. Egy szokás vagy annak tartalmának megváltoztatása, egy új állás betöltése, egy karrierváltás, egy új- és egészségesebb életmód kialakítása nem egy könnyű projekt, de nagyságrendileg könnyebb, mint hordozni a kudarc érzését, vagy súlyosabb következményeit akár egy életen át. De azért bánj óvatosan a saját vállad megveregetésével is, mert noha ezer kifogást találhatsz arra, hogy milyen külső tényezők és körülmények akadályoztak, döntő mértékben a te motivációd, önfegyelmed, kitartásod és céltudatosságod határozza meg, hogy miképpen kelsz föl reggel s hogyan fekszel le este.

Újévi fogadalmak: ne a naptárad döntsön

Először is: ki kell törnöd az újévi fogadalmak mentális csapdájából. E szóösszetétel azt üzeni, hogy bármilyen változást az életedben csak egy bizonyos dátumhoz köthetően indíthatsz el, miközben az év 364 napra a rendelkezésedre áll. Jelentős és tartós változásokat nem lehet kampányszerűen elérni.

Akkor érdemes/kell belevágnod, amikor készen állsz rá, nem pedig, amikor azt mutatja a Google naptárad. A jó okot kell megtalálnod ahhoz, hogy sikeresen változtass az életed minőségén. Ha ez megvan, teljesen mindegy, hogy ilyen napra ébredsz.

  • Mi a pontos oka annak, hogy változtatni akarok?
  • Hogyan változik meg az életem, ha sikerrel járok?
  • Milyen következménye lesz annak, nem teszek semmit?
  • Hogyan látnak majd mások?

Ismerd meg a belső motivációd

A motivációd ismerete nélkül sem lehetsz eredményes, ezért érdemes ezekre a kérdésekre válaszolnod:

  • Mi az, ami valójában igazán mozgat?
  • Mi az, ami igazán érdekel?
  • Mi az, amit igazán szeretek csinálni?

De a motivációt illetően is érdemes figyelni, mert megkülönböztethetünk belső- (intrinzik) és külső (extrinzik) motivációt. Az utóbbi valamilyen jutalom megszerzésére – hírnév, előléptetés, pénzjutalom – vagy büntetés elkerülésére irányul. A belső motiváció viszont abszolút belülről fakadó saját késztetés, amit erősít a cselevés szeretete, az önmagáért való végzése, majd a céllal való teljes azonosulás – ennek eredménye akár még a flow is lehet.

Tehát ha például azért akarsz sportolni, hogy egészségesebb, erősebb, kitartóbb legyél, nagyobb legyen az önbizalmad, akkor nagyobb eséllyel és eredményesebben vezeted be a heti két-három edzést, mintha csak el akarod nyerni valakinek a tetszését.

A saját céljaid kövesd, ne a másokét

A legtöbben az irreális célok és más emberek célkitűzéseinek követésével vétik az első súlyos hibát. Nem érhetjük el a bölcs öregkort egy másik ember útját járva (Mark Twain), tehát egy cél akkor személyre szabott és elérhető, ha teljes mértékű az azzal való azonosulás, az érzelmi elköteleződés és jelentős értelemmel bír. Akkor igazán jó egy cél, ha elérése kihívást jelent, de kellő munkával teljesíthető, a megérkezés pedig örömmel és nem ürességgel tölt el. Mert attól, hogy sikerül a célokat teljesíteni, még nem tűnnek el a semmiben (Csíkszentmihályi Mihály).

Jelölj ki reális célokat. Fotó: Ricardo Arce/Unsplash

Priorizálj – egyszerre nem fog menni

A lustaság és a motiválatlanság ellenpárja a túlzott lelkesedés, ami szélsőség révén, szintén nem kecsegtet semmi jóval. Ha valaki egyszerre kezd el fogyókúrázni, félmaratonra készülni, karriert váltani s mondjuk készülni a japán felső fokra – csalódni fog. Ez a helyzet elkerülhető akkor, ha a célokat az egyedi szempontok és a lehetőségek mentén priorizáljuk.

Rakj össze egy akciótervet

Rakj össze egy akciótervet, ami mentén a célod felé haladsz. Jelöld ki a célod elérésének lehetőleg időpontját, az odáig vezető út részcéljait, amiket el kell érned azért, hogy tovább tudj lépni. A részsikerek tovább növelik a motivációd.

Keress támogató közösséget, kerüld az ellendrukkereket

Amikor az életed egy-egy területén változásra törekszel, mindig lesznek körülötted olyanok, akik számára fáj a motivációd és személyes sértésnek veszik, ha te boldogabb vagy, mint ők. Onnan ismered föl az ellendrukkereket, hogy annak ellenére is cigivel kínálnak, hogy értésükre adtad, le akarsz szokni a dohányzásról. Mindenképpen keress sorstársakat, támogató csoportokat és építs ki kapcsolatot olyan emberekkel, akik hozzád hasonló helyzetben vannak és változtatni akarnak. A nehezebb időszakokban tudjátok egymást támogatni.

A támogató közösség átsegít a holtpontokon és a nehezebb időszakokon. Fotó: Mateus Campos Felipe/Unsplash

Legyél elszámoltatható az „újévi fogadalmaid” kapcsán

Furán hangozhat, de legyél számon kérhető az „újévi fogadalmad” kapcsán. Az ember hajlamos önmagával elnézőbben viselkedni, ezért csak az első edzés marad ki, majd a ötödik s talán az új önéletrajz vagy motivációs levél sem készül el csak „majd holnap”. Legyen a közeledben egy olyan ember – egy barát, vagy egy családtag – akit beavatsz a terveidbe és ő időről időre meg is kérdezi tőled, hogy hol tartasz.

Örülj a kisebb sikereknek is, jutalmazd meg magad

Szakíts azzal az magyar hagyománnyal, hogy nem örülsz az eredményeidnek, a sikereidnek. Amikor egy-egy részfeladatot megoldottál vagy részcélt elértél – végre elküldted az önéletrajzod, vagy már egy hónapja stabilan tartod a heti két edzést – dicsérd és jutalmazd meg magad. Nem csak arról van szó, hogy megérdemled, hanem nagyon jó érzés is.

Szeretsd magad, ünnepeld meg a sikereid!
Ünnepeld meg a sikereid! Fotó: Bruce Mars/Unsplash

Összegezve
El kell kerülnöd az „újévi fogadalmak” mentális csapdáját, hiszen az év összes napja alkalmas arra, hogy változtass az életeden. A céljaid eléréséhez arra van szükséged, hogy tudd, miért is akarsz változtatni, mi a motivációd. Ezek után ismerd meg azokat az alaplépéseket is, amelyeket betartva jelentős eredményeket érhetsz el – feltéve, ha kitartó vagy.

Találj rá egy okot és csináld!

Címlapfotó: Simon/Unsplash

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Mindig is érdekelt, hogy valójában mi az, ami egy embert előrevisz az élete során, hogy mi az a valami, amitől minden reggel fel akar kelni az ágyból. Ezért szereztem többek között felsőfokú kommunikációs szakképesítést s ezért diplomáztam szociológia szakon, majd a coachingra rátalálva a Media Coaching, a Coachingcentrum és az Innermetrix Hungary erős képzéseit végeztem el. Családos emberként is az egyensúlyra törekszem; aktívan sportolok és egy remek zenekarban gitározom.
További cikkek
A szabadúszó kihívásai és azok megoldásai

Szabadúszónak lenni manapság az egyik legnépszerűbb dolog, sokak számára jelent alternatívát az addig mókuskeréknek, egyfajta rabságnak megélt alkalmazotti lét után. A szabadúszó korunk titkon irigyelt figurája, aki „nyaralva dolgozik”. Szabadúszónak

A reziliencia jobbá teszi az életed

A reziliencia a huszonegyedik századi ember egyik legfontosabb képessége, jelentőségét nem lehet túlbecsülni, ha a lelki-mentális egészség megőrzéséről vagy fejlesztéséről, az élet nehéz helyzeteivel való megküzdésről és az azokból való

A maximalista ember ritkán elégedett az életével

A „maximalista vagyok” egy trendi kijelentés, viszont az általános tapasztalatok és talán a sajátjaid is azt mutatják, hogy egy maximalista ember szinte sosem elégedett az életével. De olyan zsákutca ez,

Az önismeret jelenti a szabadságod alapját

Önismeret nélkül nehéz harmonikus életet élni. Sőt, nem is lehet, ezért érdemes vele foglalkozni. Sokak számára jelenthet sok mindent. Végtelen lelki El Camino-t. Folyamatos AHA-élményt. Mély belső dialógust. Szembenézést. Lehetőséget