LIppai Roland

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted a százmilliós céged, azt hagyjuk. Arról van szó, hogy pici változtatásokkal, könnyen kivitelezhető trükkökkel, „atomi szokások” kialakításával (James Clear Atomi szokások című könyvéből) igen rövid idő alatt nagyságrendileg javíthatsz az életed valamennyi – magánélet, munka, egészség – területén. Ehhez nem is kell hatszázötven oldalas könyveket bújnod és éjjel alvás helyett jegyzetelgetned, elég elolvasnod ezt a blogposztot.

Mi is az a life hacking?

A „life hack” kifejezés egy Danny O’Brien néven ismert angol informatikai újságíró nevéhez köthető, aki 2004-ben tette közzé nagy hatású tanulmányát, amiben lerántotta a leplet a programozók, informatikusok munkafolyamatainak kulisszatitkairól. Tényleg csak röviden: O’Brien rájött arra, hogy a programozók elképesztő hatékonyságának kulcsa az általuk előre megírt szkriptekben, vagyis programokban vagy programrészekben rejlik, amikkel leegyszerűsítik – ezáltal hatékonyabbá teszik – a munkájukat. Tehát maga a kifejezés, illetve az egyszerűsítésre és hatékonyságra törekvő szemléletmód az informatika világából ered.

De mára a life hacking egyfajta filozófiává nőtte ki magát. Olyan praktikák, trükkök és gyakorlatok összességét jelenti, amelyeket life hackerként alkalmazva eredményesebben, hatékonyabban, több energiával, kevesebb stresszel és jobb hangulatban, összességében jobb életminőségben élheted a mindennapjaidat.

És itt jössz Te a képbe: miért jó, ha meghackeled az életed?

Valószínűleg Te is azok közé tartozol, akik igyekeznek minden fronton és valamennyi szerepükben tisztességesen helytállni, ami kifejezetten nagy kihívást jelent. Dolgozol, tanulsz, társa vagy valakinek, esetleg anyaként vagy apaként is van dolgod elég. Vagyis ki sem látsz a feladatokból, miközben magadra, a hobbidra, például a sportra alig – vagy egyáltalán nem – jut időd. A stressz-szinted az egekben, ami szintén nem jó. A life hacking célja éppen az, hogy mindezzel eredményesebben, kisebb energiabefektetéssel és kevesebb stresszel tudj megbirkózni.

De life hackerként nemcsak le tudod küzdeni a nehézségeid jelentős részét, hanem fejlődni is tudsz az életed valamennyi területén. Például kimozdulhatsz egy holtpontból, optimalizálhatod a mindennapi tevékenységeid, visszaszerezheted vagy növelheted a hatékonyságodat. Javulást érhetsz el az időmenedzsmented terén, így például nem kell éjszakáznod, nyugodtabban fekszel le este és kelsz fel reggel.

Ha csak nem küzdesz valamilyen egészségi problémával, akkor éhezés és szorongás nélkül is leadhatsz néhány kilót, felszedve némi izomtömeget, a mindennapjaidba könnyedén bevezetheted a fizikai aktivitást, a sportot (például bringával jársz be dolgozni, elfelejted a liftet és inkább lépcsőzöl, esetleg sétálsz napi fél órát). Új szemszögből nézhetsz rá a kihívásaidra vagy a nehézségeidre, nagyobb eséllyel találva meg a megoldásaidat is.

A life hacking egyik legfontosabb üzenete az, hogy egy kis kreativitással, szükségtelen áldozatok nélkül is jelentősen tudod javítani az életminőséged. Lehet énidőd anélkül is, hogy annak megteremtése a családod, az emberi kapcsolataid, a munkád vagy az alvásod rovására menne.

Life hacking, ahogy én csinálom

Személy szerint azért áll közel hozzám a life hacking, mert tényleg működik. Erre hozok is néhány egyszerű példát, amelyekből láthatod, hogy valóban csak egy picit változtattam, de az eredmények sokat tettek és tesznek hozzá a mindennapjaimhoz. Például a reggeli étkezés sokáig kimaradt az életemből, ami persze gyakran megbosszulta magát. Miután a reggelek sűrűek, nem igazán volt időm ezzel foglalkozni, így mindössze két perc alatt ezért immár több éve inkább előző este, kb. két perc időráfordítással készítem elő a másnapi reggelit, ezt az amúgy fontos étkezést. A hajnali edzésekhez általában öt órakor kell kelnem, és korábban aránytalanul sok energiámba került összeszedni az edzőcuccokat, az innivalót vagy az okmányaimat, gyakran otthon is maradt valami. Jó ideje előző este pakolok össze mindent.

A hatékonyságomat a munkában pedig azzal növeltem, hogy valamennyi digitális eszközömön leállítottam az értesítéseket. Cak kivételes esetekben engedélyezem a pittyegést, így semmi sem tudja megzavarni a fókuszidőmet (legalábbis azon tényezők biztosan nem, amelyekre van ráhatásom). A napjaimat és a heteimet pufferidővel és a változtatás lehetőségével előre megtervezem, így a következő napnak vagy hétnek már van egy jól látható struktúrája, nem az adott pillanatban kell kitalálnom mindent. Mindezt két – igaz, több hetes tesztelgetés során megtalált – az én munka- és életstílusomnak megfelelő produktivitási applikációban fogom össze (Todoist és Notion), véget vetve a mindenféle cetlik, jegyzetek és határidőnaplók olykor zűrzavaros korszakának. Hosszan folytathatnám, de minden bizonnyal látod így is, hogy mi mindenre képes egy jól átgondolt life hacking praktika.

Melyik életterületeidet hackelheted meg?

A kérdésre a jó válasz: gyakorlatilag az összeset. Erre mutatok néhány jó példát abban bízva, hogy számodra is hasznosak és inspirálók lesznek.

A magánéleted meghackelése: alapvető life hacking tippek

Ne feledkezz meg a mentális egészségedről!
Legalább heti szinten foglalkozz a hobbiddal, keresd meg a számodra leginkább megfelelő relaxációs módszereket, ha jól esik, végezz meditációt és mindfulness gyakorlatokat. Mérsékeld a hírfogyasztást és a közösségimédia-használatot. Olvasd el ezt a posztot!

Figyelj családodra, a barátaidra, ápold az emberi kapcsolataid!
Jelölj ki lehetőleg álladó időpontokat arra, hogy mikor érdeklődsz felőlük, legyél elérhető számukra, tervezz velük közös programokat. A közös élmények kötnek össze velük, nem egy chatalkalmazás.

Tölts minőségi időt a szeretteiddel, a számodra fontos emberekkel!
Határozz meg rendszeres időpontokat a közös együttlétre, és gondoskodj arról, hogy ilyenkor valóban jelen tudj lenni.

Találd meg a számodra legmegfelelőbb időgazdálkodási módszert!

Ha megismerted a munkastílusod (kattints ide a tesztért!), akkor már csak a számodra megfelelő naptáralkalmazások vagy appok közül kell választanod.

Tarts rendszeresen digitális detoxot, csak módjával a technológiával!
Határozd meg, hogy az ébren töltött idődből naponta és egy héten mennyit töltesz távol a közösségi médiától és a digitális eszközeidtől. A felszabaduló időben kevesebb inger éri az idegrendszered, kevesebbet bosszankodsz. A rendszeres digitális detox által több időd jut magadra és a számodra fontos emberekre, dolgokra.

Életmódváltás life hackekkel

Fogalmazd meg a céljaidat!
A reális és elérhető céljaid meghatározásában a SMART modell lesz a segítségedre, így tudni fogod, hogy honnan hová és milyen úton tartasz. A posztot és a SMART-sablont itt éred el.

Haladj kis lépésekben!
Egy új étrend kialakítása, a túlsúlytól való megszabadulás, a sport bevezetése a mindennapokba egy jelentős, nagy kihívás. E nagy célt bontsd kisebb szakaszokra, részcélokra, és minden esetben csak a következő lépés legyen a szemed előtt. Ha sosem sportoltál, ne akarj azonnal heti hétszer edzeni, mert nem fog menni. Kezdd mondjuk heti két alkalommal.

Próbálj ki több módszert, bátran kísérletezgess!
Szerencsés vagy, ha elsőre beválik az új étrended vagy rögtön beleszeretsz a választott sportodba. Ha mégsem így van, akkor se csüggedj; kísérletezgess, próbálj ki több mozgásformát, és közben figyelt az érzéseid, a gondolataid, a tested jelzéseid. Ha mindezt akár le is jegyzeteled néhány szóban, máris sokkal közelebb kerültél a célodhoz.

Akkor egyél, amikor valóban enned kell!
A tudatosságra azért van szükség, hogy időben felismerd: valóban azért eszel, mert éhes vagy, nem pedig amiatt, mert az evés számodra gyakran a stresszcsökkentés eszköze, esetleg valamilyen pótcselekvés. Nagyon sok plusz kalóriától megkíméled magad, ha erre odafigyelsz. Ugyanakkor előfordulhat, rád inkább az jellemző, annyira belemerülsz egy-egy tevékenységbe, hogy elfelejted az evést vagy nem szánsz rá elég időt. Ez esetben is tartsd szem előtt, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék és táplálék nagyban hozzásegít a sikerhez, hiszen a szervezeted ebből nyeri ki a szükséges vitaminokat, energiát.

Az egészséges életmód és néhány life hack

Lehetőséged szerint előre tervezd meg a napi és a heti étkezésed!
Az étkezésed megtervezésével biztos lehetsz abban, hogy valóban egészségesen táplálkozol, emellett elkerülheted az instant ételek fogyasztását és a gyorséttermi számlákat is. Ha nincsen lehetőséged folyamatosan bevásárolni és főzni, akkor bátran rendelj ételt (több olyan céget is találsz, amelyik egészséges és akár vegetáriánus, vegán ételeket is házhoz szállít).

Egyél változatosan és igyál elég vizet!
Az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb ismérve a változatos étrend. Vagyis törekedj arra, hogy legyen a tányérodon elegendő számodra zöldség és gyümölcs – lehetőleg nyers formában –, ügyelj a fehérjék, a szénhidrátok és zsírok egyensúlyára. Egy átlagos felnőttnek naponta 2,5 liter vízre van szüksége az egészséges hidratáltság fenntartásához; ha gyakran elfelejtesz inni, helyezd a poharad vagy a kulacsod a látómeződbe, esetleg használj ehhez is appot. Ezzel nemcsak az egészséged véded, de az energiaszinted is magas lesz és állandó. A Yazio-t éppen erre találták ki, nekem bevált, innen letöltheted: Android, Apple Az úgynevezett Okostényér® táplálkozási ajánlásról itt tudsz bővebben olvasni és javaslatokat kapni.

Ha kell, használj táplálékkiegészítőket!
Az elsődleges protokoll szerint a vitamin, az ásványi anyagok és egyéb nyomelemek beviteléről a mindennapi étkezés során kell(ene) gondoskodni. Ez jól hangzik, ám valószínűleg csak nagyon kevés olyan ember él a Földön, akinek ez valóban sikerül. Ha gondod van ezen a téren, akkor a különböző, csak legális és ellenőrizhető helyekről (például gyógyszertárból) beszerzett táplálékkiegészítőkkel tudod magad feltuningolni. Az sem árt, ha előtte konzultálsz a háziorvosoddal.

Alakíts ki mértékletes evési szokásokat!
Ha tudod, hogy valójában mikor vagy éhes és mikor laktál már jól, nagyon sokat teszel az egészséged védelméért, többek között azzal, hogy elkerülve a túlevést nem szeded magadra a plusz kilókat, vagy ezen túlmenően sikeresen meg is szabadulhatsz tőlük. A japánok például a nyolcvan százalékos szabályt követik az étkezésben.

Legyél aktív, mozogj rendszeresen!
A WHO (World Health Organization – Egészségügyi Világszervezet) fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlása heti 300 perc, vagyis mindössze 5 óra egy héten. Tehát törekedj arra, hogy a fizikai és a mentális jólléted megőrzése vagy fejlesztése érdekében rendszeresen végezz valamilyen számodra testhezálló mozgást. A sport pozitív hatásairól olvasd el ezt a posztot. https://lifedriving.hu/stresszhelyzet/

Aludd ki magad!
Manapság nagy divat az alvás elhanyagolása, miközben ez minden élőlény egyik legfontosabb életfunkciója. Ha időben eleget és jó minőségben alszol, akkor azzal óvod az idegrendszered, javítod a memóriád, támogatod az immunrendszered, növeled a hatékonyságod és jobb lesz az általános hangulatod is. Röviden: az alvás életben tart. Az alvás fontosságáról. Dr. Purebl György itt nyilatkozott.

Kezeld eredményesebben a stresszhatásokat!
Mivel nem létezik élet stressz nélkül, annak megelőzésére és kezelésére érdemes helyezned a hangsúlyt. Erre azért van szükség, mert a magas szintű, krónikus és szabadjára engedett stressz rövidtávon csak az adott napodat rontja el, de középtávon már nagyon károsan hat az életminőségedre és az egészségi állapotodra is. A megoldáshoz sokféle trükk és eszköz áll a rendelkezésedre, olvass ezekről ebben a posztban.

Life hacking a munkában: hackeld magad hatékonyabbá!

Állítsd fel a prioritásaidat!
Határozd meg a legfontosabb feladataidat, teendőidet és céljaidat, majd kezdd el őket megvalósítani a fontossági sorrendnek megfelelően. A prioritások felállítása azért fontos, mert mindig tudni fogod, hogy mit és mikor kell elvégezned, ezáltal elkerülöd az állandó tűzoltás érzését, és így nem csak produktívabb leszel, de a stressz-szinted is csökkented. Az Eisenhower mátrix segítségedre lesz ebben. Innen töltheted le: Android, Apple.

Blokkold az időd!
A már aznapra előkészített teendőid elvégésére határozz meg konkrét időintervallumokat. Az időblokkolás (time blocking) segít megtartani a napi struktúrát és a fókuszod. Például: hatvan perc ötletelés, százhúsz perc írás stb.

Próbáld ki a Pomodoro módszert!
Dolgozz huszonöt perces sprintekben, amelyek között tarts öt perces szüneteket. Ezzel a módszerrel jobban tudod tartani a fókuszt és elkerülheted a mentális kimerülést.

Tarts szünetet és pihenj!
Az agyad és az idegrendszered is elfárad a folyamatos koncentrációban, ezért legalább óránként tarts tíz perc szünetet. Amikor felállsz a géptől, kicsit mozgasd át magad; néhány váll- és csípőkörzés nemcsak felfrissíti a tested, de megelőzheted vele az ülőmunka számos negatív következményét is. Ha így teszel, energikusabban térsz vissza a munkádhoz.

Alakíts ki feladatzónákat!
Jobban kihasználhatod a rendelkezésedre álló időt, ha a munkádat különböző „zónákra” osztod. Például: adminisztráció, kreatív ötletelés, e-mailek megválaszolása, telefonhívások zónák.  

Kezeld jól az e-mailjeid!
Határozd meg, hogy a munkád melyik szakaszában (vagyis hozz létre „zónát”) kezeled az e-maileket, majd zárd be a levelezőrendszert. Kialakíthatsz egy rendszert arra is, hogy kinek és mikor válaszolsz azonnal, vagy esetleg időzített e-mailben. Ezzel elkerülöd az e-mailek kétpercenkénti ellenőrzését, ami viszont a hatékonyságod rovására megy (Cal Newport E-mailek nélküli világ c. könyve nagy segítséget jelenhet számodra).

Készülj tudatosan a meetingekre
Ha van rá lehetőséged, akkor törekedj a meetingek „optimalizálására” például aszerint, hogy melyik a valóban fontos, melyiken kell feltétlenül részt venned. A meetingek hatékonyságát jól felállított téma- és napirenddel tudod felturbózni az előre megállapított időkeretek között.

Bátran delegálj!
A delegálás – azaz a feladatok és ezáltal a terhelés egy részének átruházása másra – az egyik legnehezebb feladat, ám érdemes és meg is lehet tanulni. A delegálással megelőzheted a túlterheltséget, illetve a számodra nem testhezálló feladatokat át tudod adni olyan emberek számára, akik viszont lubickolnak benne. Te pedig foglalkozhatsz a saját teendőiddel.

Mivel nincsenek univerzális megoldások és life hackek, ezért neked is a saját élethelyzeted, motivációd és szükségleteid szerint kell megtalálnod a megoldásaidat. Abban bízom, hogy ezek a tippek segítségedre lesznek akár direkt módon, akár arra inspirálva, hogy egyiket-másikat továbbgondolva, esetleg újakat kitalálva javítsd az életminőséged.

Összefoglalva

A különböző life hacking praktikák célja a mindennapok egyszerűsítése, a hatékonyság növelése, a stressz csökkentése egy elégedettebb, boldogabb élet reményében. Legyen szó magánéletről, munkahelyi, szakmai kérdésekről, vagy egy egészségesebb, tudatosabb életmódról, ezek az apró trükkök és megoldások az élet valamennyi területén alkalmazhatók.

Tetszett, amit olvastál? Akkor iratkozz föl az ingyenes #lifedriving hírlevélre és értesül elsőként a posztokról és más hasznos tartalmakról!

Oszd meg a posztot az ismerőseiddel!
Facebook
Linkedin
EMAIL

Lippai Roland

Voltam vasgyári munkás, árufeltöltő és futár, az elmúlt közel két évtizedet pedig bő tízévnyi vezetői tapasztalatot is szerezve a média világában töltöttem. A coach végzettségeim mellett szociológia diplomával és felsőfokú kommunikációs szakképesítéssel is rendelkezem. Abban hiszek, hogy az egészséges törekvés az élet minden területén meghozza az eredményét. Családos emberként is az egyensúly megtartására törekszem; ultrafutóként aktívan sportolok, és egy koncertező zenekarban gitározom.
További cikkek
8 tévhit a coachingról

Tévhitek sokasága kering a coachingról és a coach szakemberekről is. Mutatom a leggyakoribb félreértéseket és az igazságot is. Viszonylag gyakran találkozom a coach és a coaching kapcsán megjelenő tévhitekkel, márpedig

A legjobb life hacking tippekkel boldogabban élhetsz

Ha szeretnél apró változtatásokkal nagy, akár sorsfordító eredményeket elérni az életedben, akkor ebben a life hacking lehet az egyik legjobb társad. Most nem arról beszélek, hogy négy hét alatt felépítheted